Beschermingsbewind advies inwinnen 1
Beschermingsbewind advies inwinnen 1

Beschermingsbewind

Bescherming van meerderjarigen

Het beschermingsbewind is erop gericht om meerderjarigen te beschermen als zij niet in staat zijn om zelfstandig hun financiën te beheren. Er kan sprake zijn van verkwisting, problematische schulden of men is niet in staat om zelfstandig financiële beslissingen te nemen als gevolg van een lichamelijke of psychische toestand.

Indien hier sprake van is, dan kunnen jij, een familielid of een andere betrokkene, de kantonrechter verzoeken om je onder beschermingsbewind te laten stellen. Hiermee krijg je weer grip op je financiële situatie.

Wie kan / mag er bewindvoerder worden?

Je kunt iemand uit de familie tot beschermingsbewindvoerder laten benoemen, maar als er geen familielid beschikbaar is of als je liever geen familielid als beschermingsbewindvoerder wilt, dan is het ook mogelijk om hiervoor een professionele beschermingsbewindvoerder in te schakelen. In het verleden zijn er vooral problemen geweest met de kwaliteit van de beschermingsbewindvoerders. Er zijn daarom wettelijke kwaliteitseisen opgesteld voor professionele beschermingsbewindvoerders met de bedoeling om de kwaliteit van de professionele bewindvoerder te waarborgen. Om die reden wordt er ook jaarlijks gecontroleerd door het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM.

Verschil met WSNP-bewindvoerder

Als het beschermingsbewind is uitgesproken, dan heeft de toegewezen beschermingsbewindvoerder vervolgens het beheer over je geld en goederen. Verder is de beschermingsbewindvoerder je wettelijke vertegenwoordiger en zorgt voor een goed beheer van je vermogen. Dit in tegenstelling tot een bewindvoerder die in een WSNP traject wordt toegewezen. 


In een WSNP traject is een WSNP-bewindvoerder namelijk verantwoordelijk voor de boedel, oftewel voor alle inkomsten die worden gegenereerd voor de schuldeisers. Een WSNP-bewindvoerder controleert en houdt enkel toezicht voor de schuldeisers en biedt verder geen hulpverlening. Een WSNP-bewindvoerder kan echter wel doorverwijzen voor eventuele hulp.


Indien je tijdens de WSNP onverhoopt nieuwe schulden maakt en de WSNP tussentijds dreigt te worden beëindigd, dan is het vooral raadzaam om een beschermingsbewindvoerder in te schakelen. Onyx Advocaten beschikt bovendien over een breed netwerk van goede beschermingsbewindvoerders en onze advocaten kunnen je zodoende van gericht advies voorzien. Neem daarom bij vragen of problemen met betrekking tot het beschermingsbewind contact met Onyx Advocaten. Zij kunnen je namelijk direct voorzien van het benodigde advies.

Heb je een vraag over beschermingsbewind?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op! Je kunt direct contact met ons krijgen door te bellen, maar je kunt je bericht ook op de e-mail zetten of versturen via het contactformulier op onze website.

laatste nieuws

Betalingsachterstanden
Betalingsachterstanden: explosieve groei verwacht

Contact

Openingstijden:

Op werkdagen geopend van 08:30 tot 18:00 uur. Afspraak buiten kantoortijden mogelijk op aanvraag.

Bezoekadres:

Bruistensingel 100

5232 AC ‘s-Hertogenbosch

Postadres:

Postbus 1034

5200 BA ‘s-Hertogenbosch

© Copyright 2022   |  Algemene voorwaarden   |   Klachtenregeling   |   Disclaimer   |   Sitemap