Rijbewijs ingevorderd 1
Rijbewijs ingevorderd 1

Gespecialiseerde advocaat

Heldere prijsafspraken

Vrijblijvend eerste advies

Direct actie

Rijbewijs ingevorderd

Is je rijbewijs ingevorderd door de politie? Of heeft de officier van justitie je rijbewijs voor langere tijd ingehouden na een verkeersovertreding? Dat is natuurlijk erg vervelend, ook voor je omgeving. Je kunt nu bijvoorbeeld niet meer naar je werk rijden. Ook voor andere noodzakelijke ritten moet je iemand anders inschakelen. Auto kunnen rijden geeft je een bepaalde vrijheid, en wanneer je rijbewijs in beslag genomen wordt, ben je die vrijheid tijdelijk kwijt. Onyx Advocaten helpt jou om je rijbewijs zo snel mogelijk weer terug te krijgen. Neem geheel vrijblijvend contact op voor een gratis eerste advies.

Mijn rijbewijs is ingevorderd, wat nu?

Wanneer jouw rijbewijs is ingevorderd, is het verstandig om goed op de hoogte te worden gehouden van de gang van zaken. Want als er een kans is dat jij sneller je rijbewijs terug kunt krijgen, dien je die kans ook te pakken. Als deze kans zich niet voordoet, dan is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn met betrekking tot de rest van de procedure. Dan weet je precies wat je kunt verwachten, kun jij je beter voorbereiden op een eventuele zitting en is de kans groter dat je jouw rijbewijs alsnog sneller terug krijgt.

De advocaten van Onyx Advocaten helpen je graag met het aanvechten van de invordering van jouw rijbewijs en – indien nodig – het voorbereiden en bijwonen van de rechtszaak.

Wanneer mag je rijbewijs in beslag genomen worden?

Er zijn diverse omstandigheden die voor de politie aanleiding geven je rijbewijs in beslag te nemen. Je rijbewijs kan onder meer worden ingevorderd in de volgende situaties:

  • Je hebt te veel gedronken en meer dan 1,3 promille alcohol in je bloed. Voor beginnende bestuurders ligt de grens bij 0,8 promille.
  • Je hebt gevaarlijk gereden en het overige verkeer in gevaar gebracht.
  • Je rijdt meer dan 50 kilometer per uur te hard. Indien je op een bromfiets rijdt, ligt die grens op 30 kilometer per uur of harder.
  • Je werkt niet mee aan een alcoholonderzoek (blaastest of bloedonderzoek).
  • De politie heeft ernstige twijfels of je wel rijvaardig genoeg bent.
  • De politie heeft ernstige twijfels of je lichamelijk en /of geestelijk in staat bent om te rijden.

Is je rijbewijs in beslag genomen en wil je dit aanvechten? Kom dan in contact met Onyx Advocaten. Met een advocaat aan je zijde sta je sterker bij een eventuele rechtszaak.

Wat zeggen klanten over Onyx Advocaten?

Heel erg tevreden zijn wij over de service en expertise van Onyx Advocaten. Door verder te denken hebben we uiteindelijk sneller dan verwacht alles kunnen afhandelen met onze debiteuren. Martijn van Hurne is een echte expert op dit gebied en heel prettig om mee samen te werken. Hij komt met creatieve en pro-actieve oplossingen. Daarnaast is de bereikbaarheid 100%.

mevr. N. Storms-Jansen – Stichting SPARK Campus

Namens Stichting ’t Verzetje (Zwemclub) heb ik Onyx Advocaten gevraagd een vordering te incasseren.

Een paar kwalificaties die mij direct opvielen:

– snelle respons en actie,

– tactvolle benadering en aanpak,

– prettige samenwerking.

Uiteraard zijn er meer, die in het geheel hebben geleid tot een uitstekend resultaat.

dhr. C. Lavina, Stichting ‘t Verzetje

Onyx Advocaten is een serieuze en oprechte partij. Mij hebben ze zeer goed geholpen. Komen afspraken na en werken accuraat en snel. Mijn eventuele volgende zaak gaat weer naar Onyx Advocaten. Lof!!

dhr. G. van Langeveld

Welke stappen zijn er nadat mijn rijbewijs is afgenomen?

Nadat je rijbewijs is ingevorderd, worden er een aantal stappen doorlopen. Om je een beter beeld te geven van deze procedure beschrijven we hier de te nemen stappen:

Stap 1) Besluit van de officier van justitie afwachten

Zodra je rijbewijs ingenomen is, wordt deze binnen drie dagen door de politie naar het Openbaar Ministerie (OM) gestuurd. Vervolgens dient de officier van justitie binnen tien dagen een beslissing te nemen: ‘Krijg jij je rijbewijs terug of wordt de procedure doorgezet?’. Indien je binnen deze periode geen bericht krijgt, dien je jouw rijbewijs terug te krijgen.

Stap 2) Bezwaarschrift naar de officier van justitie

Meestal krijg je snel bericht van de officier van justitie. Daarin staat hoe lang je rijbewijs (voorlopig) wordt ingehouden. Het rijbewijs mag maximaal zes maanden ingehouden worden. Binnen die zes maanden dient er een politierechterzitting (of OM-zitting) plaats te vinden. Gebeurt dat niet, dan krijg jij je rijbewijs terug.

Om dit proces te versnellen dient Onyx Advocaten voor jou een bezwaarschrift in bij de officier van justitie. Mogelijk ziet de officier van justitie op basis van dit bezwaarschrift al in dat hij het rijbewijs moet teruggeven. In sommige gevallen is het hebben van een rijbewijs noodzakelijk (bijvoorbeeld voor je werk) en kan het belang van deze noodzaak zwaarder wegen, dan die van de invordering van het rijbewijs.

Stap 3) Klaagschrift naar de rechtbank

Geeft de officier van justitie het rijbewijs niet vrijwillig terug? Dan kan een klaagschrift worden ingediend bij de rechtbank. Hiermee wordt een procedure bij de rechtbank gestart. Je vraagt aan de rechter om voorlopige teruggave van jouw rijbewijs. Vaak krijg je van de rechter direct al mondeling de (voorlopige) uitspraak te horen. Na deze procedure vindt er nog een definitieve politierechterzitting (of OM-zitting) plaats. De rechter zal dan een definitief oordeel vellen over de verkeersovertreding en eventueel een straf opleggen. Onyx Advocaten kan jou ook bijstaan bij deze zitting.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Wil jij het in beslag nemen van je rijbewijs aanvechten met behulp van een advocaat? Mogelijk kom je in aanmerking voor een toevoeging. Dan worden de kosten van je rechtsbijstand mogelijk door de overheid gesubsidieerd.

Is je rijbewijs ingevorderd? Kom direct in actie!

Het kwijtraken van je rijbewijs is erg vervelend en kan een flinke impact hebben op je alledaagse leven. Wanneer er een kans is om je rijbewijs terug te krijgen, dien je deze dus met beide handen aan te grijpen. Onyx Advocaten helpt je graag als je rijbewijs is ingevorderd. Neem direct contact met ons op om je situatie aan ons voor te leggen. Je kunt ons bereiken via het contactformulier op de website, per  e-mail of door even te bellen naar  073 – 303 58 57. Wij kunnen je dan gratis van een eerste advies voorzien.

Veelgestelde vragen

Wat betekent een rijontzegging?

Een rijontzegging betekent dat je rijbewijs wordt ingenomen door de politie en vanaf dat moment mag je (tijdelijk) niet meer rijden in een motorvoertuig. Dit noemen we ook wel een ‘ontzegging van de rijbevoegdheid’. Je krijgt een rijontzegging als je een verkeersovertreding hebt begaan, bijvoorbeeld rijden onder invloed of te hard rijden.

Er zijn twee ‘soorten’ rijontzeggingen: voorwaardelijke rijontzegging en onvoorwaardelijke rijontzegging. Bij een voorwaardelijke rijontzegging krijg je eerst een proeftijd. Als je in de proeftijd opnieuw de fout ingaat, moet je jouw rijbewijs inleveren. Bij een onvoorwaardelijke rijontzegging wordt je rijbewijs direct ingevorderd.

Hoe lang ben ik mijn rijbewijs kwijt?

Het is lastig te zeggen hoe lang je jouw rijbewijs kwijt zal zijn. Bij invordering van het rijbewijs zal de politie jouw rijbewijs binnen 3 dagen naar de officier van justitie sturen. De officier van justitie beslist binnen 10 dagen of je rijbewijs voor een langere periode wordt ingehouden of dat je jouw rijbewijs terugkrijgt. Met een beetje geluk heb je dus jouw rijbewijs binnen 10 dagen weer terug.

De inhouding van je rijbewijs is een maatregel die geldt totdat je zaak voor de rechter komt. De officier van justitie is wettelijk verplicht de zaak binnen 6 maanden na de invordering voor de rechter brengen. Gebeurt dit niet, dan krijg je jouw rijbewijs terug.

Wat kun je doen als je rijbewijs is ingevorderd?

Als jouw rijbewijs is ingevorderd, heb je altijd de keuze om dit besluit aan te vechten. Het beste wat je kan doen is om binnen die eerste 10 dagen je rijbewijs terug te vragen. Dit kan via een ‘verzoek teruggave rijbewijs’, dit heet officieel een klaagschrift. In deze brief hoor je duidelijk uit te leggen wat je redenen zijn voor dit verzoek. Om je redenen kracht bij te zetten dien je bewijsstukken mee te sturen.

Je kan de hulp inroepen van een advocaat, die kan je bijstaan tijdens de procedure. Meer weten wat je kan doen bij de invordering van je rijbewijs? Neem gerust contact op voor meer informatie.

Hoe kan Onyx Advocaten mij helpen?

Onyx Advocaten is een advocatenkantoor en staat je graag in het hele traject tot en met de procedure bij. De advocaten van Onyx Advocaten helpen je graag met de voorbereiding op de rechtszaak en het aanvechten van de invordering. Zo kunnen we je helpen met het klaagschrift. Wil je advies inwinnen van een advocaat? Het eerste advies van Onyx Advocaten is altijd gratis. Neem contact met ons op.

Wat moet er in een klaagschrift komen?

Het belangrijkste wat in een klaagschrift terug moet komen is dat je het oneens bent met de beslissing en de reden hiervan. Die beslissing kan de invordering van je rijbewijs zijn, als je het klaagschrift indient na de invordering van je rijbewijs. Maar die beslissing kan ook de inhouding van je rijbewijs zijn, als je het klaagschrift indient na het besluit van de officier van justitie om je rijbewijs in te houden. Vervolgens stel je een aantal redenen op waarom je het niet eens bent met de beslissing, of waarom je niet zonder rijbewijs kunt. Vergeet hierbij niet om bewijsstukken bij te voegen.

Heb je hulp nodig bij het schrijven van een klaagschrift? Dan kun je altijd contact opnemen met Onyx Advocaten. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 073 – 303 58 57. Of stuur je vraag per e-mail naar info@onyx-advocaten.nl.

Wat is de rol van het CBR?

Als de politie je rijbewijs inneemt vanwege overmatig alcoholgebruik of een onveilige verkeerssituatie, doet zij een melding bij het CBR. Zij gaan beoordelen of je een cursus of onderzoek moet doen om weer veilig de weg op te kunnen. Tot die tijd mag je niet achter het stuur zitten. Wordt het een onderzoek, dan mag je vaak niet rijden tot je het onderzoek hebt gedaan en uit de resultaten blijkt dat je rijgeschikt of rijvaardig bent. Als je een cursus moet volgen, mag je direct weer rijden en stuurt het CBR je rijbewijs terug.

laatste nieuws

Betalingsachterstanden
Betalingsachterstanden: explosieve groei verwacht

Contact

Openingstijden:

Op werkdagen geopend van 08:30 tot 18:00 uur. Afspraak buiten kantoortijden mogelijk op aanvraag.

Bezoekadres:

Bruistensingel 100

5232 AC ‘s-Hertogenbosch

Postadres:

Postbus 1034

5200 BA ‘s-Hertogenbosch

© Copyright 2022   |  Algemene voorwaarden   |   Klachtenregeling   |   Disclaimer   |   Sitemap