Concurrentiebeding 1
Concurrentiebeding 1

Concurrentiebeding

Een werkgever ondervindt nadeel als bepaalde werknemers overstappen naar een concurrent. Ook kunnen oud-werknemers zelf een concurrerende onderneming opstarten. Door middel van een concurrentiebeding kan een werknemer worden beperkt in zijn vrijheid. Hij mag dan na afloop van de arbeidsovereenkomst niet zomaar overstappen naar een concurrent.

Wettelijke eisen concurrentiebeding

Als gevolg van deze beperking heeft de werknemer minder alternatieven om ergens anders aan de slag te kunnen. De werknemer moet nog wel ergens anders kunnen werken. Om de werknemer te beschermen zijn er strenge wettelijke eisen aan een concurrentiebeding.

Enkele voorbeelden van deze wettelijke eisen zijn:

  • Het beding moet schriftelijk worden overeengekomen of uitdrukkelijk voor akkoord worden ondertekend;
  • Het beding is in beginsel alleen mogelijk bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Relatiebeding

Het relatiebeding is vergelijkbaar met een concurrentiebeding. Een relatiebeding is echter alleen een verbod om contact te onderhouden met relaties van de werkgever. Bij een relatiebeding zou een werknemer weliswaar bij een concurrent in dienst kunnen treden, maar kan daarentegen geen contact onderhouden of zaken doen met relaties van de voormalig werkgever. Hierin verschilt het relatiebeding van het concurrentiebeding.

Het is van groot belang dat een concurrentie- en relatiebeding op de juiste wijze wordt overeengekomen. Indien dat niet gebeurd, dan is de kans namelijk groot dat de werknemer niet gebonden is aan het beding. Als gevolg hiervan kan het beding nietig worden verklaard, worden vernietigd of worden geschorst door de kantonrechter. Indien er haast bij geboden is, dan kan dit zelfs door middel van een spoedprocedure, oftewel een kort geding. Er kan dan een voorlopig oordeel worden gevraagd om het concurrentiebeding direct toe te passen en om betaling van de boete. Laat je daarom altijd goed adviseren bij het opstellen van een concurrentiebeding. Onyx Advocaten kan je hierin begeleiden en voorzien van advies.

Heb je een vraag over het concurrentiebeding?

Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Onyx Advocaten. Ontvang persoonlijk advies van onze specialisten op het gebied van arbeidsrecht.

laatste nieuws

Betalingsachterstanden
Betalingsachterstanden: explosieve groei verwacht

Contact

Openingstijden:

Op werkdagen geopend van 08:30 tot 18:00 uur. Afspraak buiten kantoortijden mogelijk op aanvraag.

Bezoekadres:

Bruistensingel 100

5232 AC ‘s-Hertogenbosch

Postadres:

Postbus 1034

5200 BA ‘s-Hertogenbosch

© Copyright 2022   |  Algemene voorwaarden   |   Klachtenregeling   |   Disclaimer   |   Sitemap