Gespecialiseerde advocaat

Heldere prijsafspraken

No cure No Pay

Direct actie

No Cure, No Pay

Incassobureau inschakelen

Weigert je debiteur te betalen? Dan doe je er verstandig aan een incasso-advocaat of incassobureau in te schakelen. Een gespecialiseerd kantoor met incasso-advocaten in dienst heeft juridische expertise in huis die je helpt weer grip te krijgen op je openstaande facturen. Incasso-advocaten hebben meer bevoegdheden dan een gewoon incassobureau of deurwaarder, zo kunnen ze conservatoir beslag laten leggen of een faillissement aanvragen. Met het inschakelen van een incassobureau ontvang je direct juridische bijstand tijdens de incassoprocedure en word je volledig ontzorgd.

Meer weten? Lees verder om erachter te komen hoe de incassoprocedure in elkaar steekt, wat het verschil is tussen een incassobureau, deurwaarder en incasso-advocaat, wat de kosten zijn en hoe een incassobureau inschakelen je verder helpt.

Direct actie? Draag je incasso over

Wanneer mag je een incassobureau inschakelen?

Er zijn verschillende scenario’s waarin het verstandig is om een incassobureau in te schakelen. Eén ding is in elk scenario hetzelfde: er is sprake van een openstaande factuur of vordering die maar niet wordt betaald, terwijl de betalingstermijn al overschreden is. Als ondernemer mag je de betalingstermijn zelf bepalen. Helaas komt het wel eens voor dat klanten zich niet aan deze termijn houden. In de meeste gevallen is een herinnering genoeg en wordt na een reminder de factuur al snel voldaan. Toch zijn er ook gevallen waarin de klant simpelweg weigert te betalen. Dan kun je een incasso-advocaat of incassobureau inschakelen.

Uitgelegd: incassobureau, incasso-advocaat & deurwaarder

De termen incassobureau en incasso-advocaat worden vaak door elkaar gebruikt. Daarnaast houden ook deurwaarders zich bezig met het innen van geld. Wat is nu het verschil tussen deze drie? We leggen het uit:

Incassobureau

De term ‘incassobureau’ is de verzamelnaam voor bedrijven die in opdracht van andere bedrijven, organisaties of particulieren openstaande vorderingen innen. Incassobureaus zijn er in verschillen vormen. ‘Normale’ incassobureaus, bijvoorbeeld, hebben geen speciale bevoegdheden.

Een incassobureau neemt contact op met de klant die weigert te betalen – de schuldenaar – om hem of haar te overtuigen dit toch te doen. Vaak gebeurt dit aan de hand van aanmanende brieven. In sommige gevallen gaat de schuldenaar overstag en wordt er een betalingsregeling afgesproken. Helaas gaat het niet altijd zo eenvoudig en als een betaling uitblijft, dan is het incassobureau alsnog genoodzaakt een incasso-advocaat of deurwaarder in te schakelen.

Incasso-advocaat

In tegenstelling tot een incassobureau heeft een incasso-advocaat wél extra bevoegdheden en drukmiddelen om een vordering te innen. Zo kan alleen een incasso-advocaat conservatoir (bewarend) beslag laten leggen op o.a. de bankrekeningen, de inventaris, het inkomen en bij opdrachtgevers van de schuldenaar. Dit nog voordat er een gerechtelijke procedure is opgestart om op die manier de verhaalsmogelijkheden veilig te stellen.

Daarnaast kan alleen een incasso-advocaat het faillissement van de schuldenaar aanvragen. Het doel van de faillissementsaanvraag is om ervoor te zorgen dat de debiteur geen andere keuze heeft, dan de openstaande vordering te betalen. Indien dat niet gebeurt, dan wordt de debiteur immers failliet verklaard. Door de druk maximaal op te voeren, ben jij degene die als eerste betaalt krijgt en mogelijk zelfs de enige. Het doel is dus niet om de debiteur failliet te laten verklaren, maar ervoor te zorgen dat jouw vordering de hoogste prioriteit krijgt. Hierbij is het ook mogelijk om gedurende de faillissementsprocedure een betalingsregeling te treffen van maximaal twee maanden. Indien de openstaande vordering inclusief faillissementskosten wordt voldaan, dan kan het faillissementsverzoek weer worden ingetrokken. Jij hebt dan je openstaande vordering betaalt gekregen en de debiteur heeft het faillissement kunnen voorkomen.

Elke incassoprocedure bij Onyx Advocaten wordt uitgevoerd door haar eigen incasso-advocaten. Wij kunnen dus niet alleen op korte termijn de zwaarste drukmiddelen inzetten, maar hebben ook alle benodigde juridische kennis en expertise in huis. Laatstgenoemde komt goed van pas als de incassoprocedure uitloopt op een juridisch geschil. Zo ontvang jij van A tot en met Z de beste bijstand en kan er direct worden doorgepakt. Bij incassobureaus ontbreekt het veelal aan de juridische expertise, waardoor incassoprocedures vaak onnodig lang duren.

Gerechtsdeurwaarder

Een gerechtsdeurwaarder heeft daarentegen geen extra bevoegdheden bij een incassoprocedure en staat in dat opzicht gelijk aan een normaal incassobureau. De deurwaarder komt pas in beeld op het moment dat je naar de rechter stapt. Een deurwaarder mag enkel de processtukken ‘betekenen’ (uitbrengen) aan de schuldenaar, zodat deze met zekerheid worden ontvangen.

Indien er door een schuldeiser een uitspraak (vonnis) is behaald bij de rechtbank, dan wordt deze ook betekend door een deurwaarder aan de schuldenaar. Feitelijk houdt dat niet meer in dan het afgeven van de schriftelijke documenten aan de deur van de schuldenaar. Als er niet vrijwillig wordt voldaan aan het vonnis, dan kan met dit vonnis tot executoriaal beslag worden overgegaan. Hier is dus eerst een uitspraak van de rechter voor nodig. Zolang er geen uitspraak is van de rechter, mag een deurwaarder ook geen beslag leggen.

Direct actie? Draag je incasso over

Waarom je incasso laten uitvoeren door Onyx Advocaten?

Expertise

Extra bevoegdheden vergeleken met een incassobureau of deurwaarder

Vast contactpersoon

De incasso-advocaat is ook je vaste

contactpersoon

No Cure, No Pay

Incasseren zonder extra risico

Juridisch advies

Gratis eerstelijns advies bij juridische vragen

Direct actie

Je vordering wordt direct in behandeling

genomen

Maatwerk procedures

Incassoprocedure wordt afgestemd op jouw wensen

Zware drukmiddelen

Enkele voorbeelden van de bevoegdheden en drukmiddelen van een incasso-advocaat zijn:

 • Kort geding: Heeft de incasso spoed? Dan zorgt de incasso-advocaat ervoor dat de schuldenaar snel wordt gedagvaard en binnen enkele weken wordt veroordeeld tot betaling. Vervolgens kan, als betaling uitblijft, direct worden overgegaan tot beslaglegging via de deurwaarder.
 • Conservatoir beslag: Een maatregel die nog genomen mag worden vóórdat de rechter in een zaak een vonnis heeft uitgesproken. Bij deze maatregel wordt het geld en vermogen van je schuldenaar bevroren. Ook kan beslag op de inventaris (geen handelsvoorraad) gelegd worden, zodat hij of zij goederen niet door kan verkopen.
 • Faillissementsaanvraag: Hét zwaarste middel – als wanbetaling uitblijft, kan er overgegaan worden tot het failliet verklaren van de schuldenaar. Dit kan hij of zij alleen voorkomen door toch te betalen.
 • Ook bij grote vorderingen: Een ‘normaal’ incassobureau heeft de bevoegdheid om te procederen tot een bedrag van € 25.000,00, terwijl een incasso-advocaat ook een gerechtelijke procedure mag voeren als de vordering meer dan € 25.000.- bedraagt.

De drie fasen van een incassotraject

Zit je erover na te denken, of heb je al besloten om een incassobureau in te schakelen? Dan is het goed om te weten wat er gaat gebeuren. Het is van belang om te realiseren dat geen enkel incassotraject 100% hetzelfde is. Hoe het traject verloopt, hangt af van de situatie, de schuldenaar en jouw voorkeuren. Wil je een milde incassoprocedure inzetten om jouw klant te behouden of wil je juist een harde incassoprocedure waarbij de schuldenaar flink onder druk wordt gezet? Het kan allemaal. In de basis bestaat het incassotraject uit drie fasen: debiteurenbeheer, de minnelijke fase en de gerechtelijke procedure. We nemen ze kort met je door:

Fase 1: Debiteurenbeheer

Het incasseren van een factuur begint bij je eigen debiteurenbeheer. In de eerste fase behandel je debiteurenkwesties nog zelf. Niet-betalende klanten ontvangen een herinnering of aanmaning. Ook kun je telefonisch contact opnemen met de klant. Gedurende deze fase kun je er al voor kiezen om een incassobureau in te schakelen. Het bureau en diens specialisten (advocaten) adviseren dan over hoe je dit het beste aanpakt en wat eventuele vervolgstappen zijn.

Fase 2: Minnelijke incasso

Wanneer blijkt dat je debiteur ondanks herhaalde pogingen niet vrijwillig tot betaling overgaat, kun je een incassobureau inschakelen. Nadat je vordering aan de specialisten is overgedragen, nemen zij het van je over. Door middel van sommaties (per e-mail en per post), telefoontjes en WhatsAppberichten zetten ze je debiteur onder druk om de factuur te betalen. Hiermee bespaar je waardevolle tijd en vergroot je tegelijkertijd de kans op de incassering van je vordering.

Fase 3: Gerechtelijke procedure

Soms komt het voor dat je debiteur ondanks onze pogingen niet overstag gaat. Een dagvaarding (via de rechter) is dan de volgende stap. Nadat het vonnis is toegewezen en je in het gelijk bent gesteld, kan je vordering via diverse executiemaatregelen alsnog geïncasseerd worden. In dit geval sta je écht sterk, want deze maatregelen kunnen opgelegd worden of je debiteur nu meewerkt of niet.

Incassobureau inschakelen als particulier

Ook als particulier kun je een incassobureau inschakelen. Maar let op: er gelden voor particulieren wel andere regels op gebied van buitengerechtelijke incassokosten. Je kunt bijvoorbeeld niet afwijken van het wettelijke tarief, ook wel de wettelijke rente genoemd. Wil je weten wat deze wettelijke rente is? De Rijksoverheid heeft een handige pagina waar je kunt bekijken hoeveel dit tarief bedraagt.

Wat kost het om een incassobureau in te schakelen?

Benieuwd naar de kosten van een incassobureau inschakelen? Het uitgangspunt is “No Cure, No Pay”, maar in sommige gevallen is dat niet mogelijk. Dan werken we bijvoorbeeld op basis van:

 1. Rechtsbijstandverzekering: In veel gevallen dekt je rechtsbijstandverzekering de kosten voor het inhuren van een incasso-advocaat.
 2. Een uurtarief of vaste prijsafspraak: Het uurtarief is afhankelijk van de advocaat, complexiteit en spoedeisendheid van de zaak. Je ontvangt van ons een voorstel op maat.
 3. Een toevoeging (Pro-Deo): Bevind je inkomen zich onder een bepaalde grens, dan kom je in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand.


Wil je meer informatie over de kosten van het inschakelen van een incassobureau? Neem in dat geval contact met ons op.

No Cure, No Pay

Als vergoeding voor de werkzaamheden gedurende het incassotraject worden buitengerechtelijke incassokosten gerekend. Dit betreffen de kosten gedurende het minnelijke traject. In dit traject wordt de incasso – waar mogelijk – uitgevoerd op basis van “No Cure, No Pay”. Dit noemen we in de advocatuur ook wel “No Win, No Fee”. In de praktijk komt het op hetzelfde neer: je debiteur draait op voor de kosten en als er niets wordt betaald, brengt het incassobureau geen kosten in rekening. Het dossier wordt dan kosteloos gesloten. Hierdoor kun je zonder risico op extra kosten je incasso aan ons overdragen. Bedrijven hoeven zich niet te houden aan het wettelijke tarief, als de buitengerechtelijke incassokosten maar worden vastgelegd in de algemene voorwaarden van het bedrijf.

Wat zeggen klanten over Onyx Advocaten?

Heel erg tevreden zijn wij over de service en expertise van Onyx Advocaten. Door verder te denken hebben we uiteindelijk sneller dan verwacht alles kunnen afhandelen met onze debiteuren. Martijn van Hurne is een echte expert op dit gebied en heel prettig om mee samen te werken. Hij komt met creatieve en pro-actieve oplossingen. Daarnaast is de bereikbaarheid 100%.

mevr. N. Storms-Jansen - Stichting SPARK Campus

Namens Stichting ’t Verzetje (Zwemclub) heb ik Onyx Advocaten gevraagd een vordering te incasseren.

Een paar kwalificaties die mij direct opvielen:

– snelle respons en actie,

– tactvolle benadering en aanpak,

– prettige samenwerking.

Uiteraard zijn er meer, die in het geheel hebben geleid tot een uitstekend resultaat.

dhr. C. Lavina, Stichting 't Verzetje

The service provided by Onyx Advocaten was simply perfect and excellent. After contacting several lawyer offices in Den Bosch, they are among the few having replied to my query. I've got a preliminary discussion to introduce my case. They answered quickly and on a professional way, summarizing clearly the situation and advising well the way to proceed in a concluding letter. They proposed also a follow-up if needed. Thanks particularly to Martijn for his appreciated assistance. I warmly recommend him and his office.

dhr. Ph. Daubresse, AGRINOVA

Incassobureau inschakelen? Neem contact met ons op

Heb je te maken met een wanbetaler en kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op. We geven graag advies over de beste aanpak of nemen, als je dat wilt, de incasso van je over. We hebben al vele incassozaken met succes behandeld en zijn volledig op de hoogte van de relevante wetgeving op dit gebied. Zo hoef je je geen zorgen meer te maken en kun je je focussen op belangrijkere zaken binnen je bedrijf.

Direct actie? Draag je incasso over

Veelgestelde vragen

Waarom moet ik Onyx Advocaten inschakelen in plaats van een normaal incassobureau?

Bij Onyx Advocaten gaat een incasso advocaat voor je aan de slag. Onze advocaten kunnen de procedure van A tot en met Z voor je afhandelen, waarbij je altijd van de hoogste juridische kwaliteit verzekerd bent.

Daarnaast mogen wij als advocaten meer bevoegdheden inzetten dan waar gewone incassobureaus de mogelijkheid toe hebben.

 1. Faillissement aanvragen;
 2. Conservatoir beslag leggen;
 3. Een (incasso) kort geding voeren;
 4. Vordering boven de € 25.000,- incasseren.

Hierdoor kunnen we altijd het onderste uit de kan halen. Lees hier meer over een incasso.

Welke tarieven hanteert Onyx Advocaten?

Niemand houdt van een onverwachte rekening achteraf. Wij zorgen daarom dat we transparant over onze kosten zijn en je niet met dergelijke rekeningen zullen opzadelen. We werken op basis van diverse tarieven, die we afstemmen op jouw situatie. We kijken dus met elkaar hoe we jou het beste kunnen helpen.

Onyx Advocaten kan je bijstaan op basis van:

 1. No Cure, No Pay (mogelijk bij een incassoprocedure);
 2. Je rechtsbijstandverzekering;
 3. Uurtarief of vaste prijsafspraak;
 4. Een toevoeging (pro-deo).

Meer informatie nodig over onze tarieven? Lees dan hier verder.

Wat is de werkwijze van Onyx Advocaten?

Wij nemen jouw zaak binnen 24 uur in behandeling, nadat je deze aan ons overhandigd hebt. Daarbij stellen we zo nodig ook een eigen strategie op. Na jouw goedkeuring beginnen we direct.

Onyx Advocaten pakt vanaf dat moment stevig door. Op allerlei verschillende manieren (post, e-mail, telefonisch en WhatsApp) proberen we contact te krijgen met je debiteur. Hierdoor weten we snel of je debiteur vrijwillig gaat betalen. Indien nodig voorzien we je tussendoor proactief van advies.
Is de debiteur nog steeds niet bereid te betalen? Dan staan we jou graag bij in de gerechtelijke procedure om alsnog de betaling te incasseren!

Lees hier meer over de verschillende fases van de incassoprocedure.

Wat betekent ‘No Cure, No Pay’ precies?

Onyx Advocaten werkt in incassozaken op basis van het ‘No Cure, No Pay’ principe, of zoals wij het noemen: ‘No Win, No Fee’.

Als het ons toch niet lukt jouw vordering te incasseren, betekent dit dat je geen kosten hebt aan het buitengerechtelijke incassotraject. Deze kosten brengen wij namelijk in rekening bij je debiteur. Op het moment dat de volledige vordering wordt betaald, zijn ook onze kosten voldaan. Oftewel, altijd een win-win situatie voor jou!

Wil je meer weten over onze tarieven? Kijk dan hier.

Wat is de gemiddelde doorlooptijd?

De gemiddelde doorlooptijd van een dossier bedraagt momenteel ongeveer twee weken. Wij kunnen deze doorlooptijd zo kort houden dankzij onze unieke werkwijze.

Als jouw debiteur verhaal biedt, dan is Onyx Advocaten er van overtuigd dat het ook lukt om je vordering te incasseren. Hoe lang dit ook duurt. Uiteindelijk hangt deze doorlooptijd af van de bereidheid en de mogelijkheid van je debiteur om te betalen. Soms betaalt een debiteur zelfs binnen een uur! In andere gevallen duurt het – helaas – wat langer.

Wat is de kans dat de incassoprocedure slaagt?

Het afgelopen jaar hebben we een succesratio van 90% gehaald. Ook hele lastige dossiers weten wij namelijk tot een succes te brengen. Dat doen we door de druk op je debiteur zo hoog mogelijk te houden.

Uiteindelijk zijn wij afhankelijk van de mogelijkheid van je debiteur om te kunnen betalen. Ook wij kunnen helaas niet van een kale kip plukken.

laatste nieuws

Incassobureau inschakelen 2
Is de duur van een opgelegd stadionverbod redelijk?

Contact

Openingstijden:

Op werkdagen geopend van 08:30 tot 18:00 uur. Afspraak buiten kantoortijden mogelijk op aanvraag.

Bezoekadres:

Bruistensingel 100

5232 AC ‘s-Hertogenbosch

Postadres:

Postbus 1034

5200 BA ‘s-Hertogenbosch

© Copyright 2023   |  Algemene voorwaarden   |   Klachtenregeling   |   Disclaimer   |   Sitemap