Wat is een incasso dagvaarding en wanneer zet je het in?

Wanneer een vordering ondanks diverse pogingen en sommaties niet wordt betaald, kan als laatste redmiddel een incasso dagvaarding gestart worden. Dit is een gerechtelijke procedure bij de (kanton)rechter. Als iemand een dagvaarding ontvangt, betekent dit dat deze persoon op een bepaalde datum en tijd voor de rechter moet verschijnen en zich moet verantwoorden. De incasso dagvaarding geeft een gedetailleerde beschrijving van het schuldbedrag en de reden van de vordering. Een incasso-advocaat helpt je bij het voeren van een dagvaardingsprocedure.

Lees op deze pagina wanneer je mag overgaan tot een incasso dagvaarding, hoe een dagvaardingsprocedure verloopt en wat de kosten zijn van een dagvaarding. Bij vragen mag je gerust contact opnemen.

Wanneer overgaan tot een incasso dagvaarding?

Je kunt overgaan tot een incasso dagvaarding als de schuldenaar de openstaande schuld niet heeft voldaan, ondanks eerdere herinnerringen en aanmaningen. Het is bij een openstaande vordering van een debiteur niet altijd mogelijk om alleen met een goed advies of een stevige discussie het gewenste resultaat te behalen. Je probeert in dat geval toch zo snel mogelijk grip op de situatie te krijgen. Een gerechtelijke procedure is dan een mogelijkheid. De incasso-advocaten van Onyx Advocaten hebben jarenlange ervaring met het voeren van dagvaardingsprocedures. Een incasso dagvaarding wordt dan ook met vertrouwen door ons uitgevoerd.

Hoe verloopt een dagvaardingsprocedure?

Zodra we in de gaten hebben dat een verdere discussie met de debiteur zinloos is, schakelen we snel. Ten eerste wordt er – in goed overleg met jou – op korte termijn een incasso dagvaarding opgesteld. Met deze dagvaarding betrek je de wederpartij in een gerechtelijke procedure. De dagvaarding bevat namelijk een oproep voor de niet-betalende partij. In deze oproep staat de datum en het tijdstip vermeldt, waarop de wederpartij bij de rechtbank dient te verschijnen. Een dagvaarding moet officieel worden uitgebracht door een deurwaarder. Dit wordt de ‘betekening’ genoemd.

Hoe lang duurt een dagvaarding?

Als de wederpartij de incasso dagvaarding heeft ontvangen, krijgt zij maximaal twee keer vier weken (totaal acht weken) de tijd om verweer in te dienen. Indien er geen verweer wordt ingediend, zal de rechtbank de eis direct toewijzen. Wanneer er wel verweer wordt gevoerd, dan zal de (kanton)rechter deze tijdens een zitting beoordelen. Nadat je in het gelijk bent gesteld, kun je diverse executiemaatregelen inzetten om je vordering alsnog te incasseren. Denk daarbij aan beslag op een bankrekening, salaris, uitkering of zelfs een auto of huis. Je debiteur moet nu wel over de brug komen!

Waarom je incasso dagvaarding laten uitvoeren door Onyx Advocaten?

Expertise

Extra bevoegdheden vergeleken met een incassobureau of deurwaarder

Vast contactpersoon

De incasso-advocaat is ook je vaste

contactpersoon

No Cure, No Pay

Incasseren zonder extra risico

Juridisch advies

Gratis eerstelijns advies bij juridische vragen

Direct actie

Je vordering wordt direct in behandeling

genomen

Maatwerk procedures

Incassoprocedure wordt afgestemd op jouw wensen

De ervaringen van onze klanten

Heel erg tevreden zijn wij over de service en expertise van Onyx Advocaten. Door verder te denken hebben we uiteindelijk sneller dan verwacht alles kunnen afhandelen met onze debiteuren. Martijn van Hurne is een echte expert op dit gebied en heel prettig om mee samen te werken. Hij komt met creatieve en pro-actieve oplossingen. Daarnaast is de bereikbaarheid 100%.

mevr. N. Storms-Jansen - Stichting SPARK Campus

Namens Stichting ’t Verzetje (Zwemclub) heb ik Onyx Advocaten gevraagd een vordering te incasseren.

Een paar kwalificaties die mij direct opvielen:

– snelle respons en actie,

– tactvolle benadering en aanpak,

– prettige samenwerking.

Uiteraard zijn er meer, die in het geheel hebben geleid tot een uitstekend resultaat.

dhr. C. Lavina, Stichting 't Verzetje

Onyx Advocaten is een serieuze en oprechte partij. Mij hebben ze zeer goed geholpen. Komen afspraken na en werken accuraat en snel. Mijn eventuele volgende zaak gaat weer naar Onyx Advocaten. Lof!!

dhr. G. van Langeveld

Zelf een dagvaarding opstellen

Bij het opstellen van een dagvaarding is het belangrijk om de partijen nauwkeurig te identificeren, zowel de schuldeiser als de schuldenaar. Daarna worden de feiten gespecificeerd: een gedetailleerde beschrijving van de gebeurtenissen die tot de eis hebben geleid. Vervolgens worden de rechtsgronden aangegeven: de specifieke wetten of regels waarop de eis is gebaseerd. In de vordering wordt expliciet aangegeven wat de eiser wil bereiken met de rechtszaak. Alle bewijsmateriaal ter ondersteuning van de zaak worden bijgevoegd. Daarnaast wordt verwezen naar de betreffende rechtbank waarbij de dagvaarding zal worden ingediend. Tot slot wordt de dagvaarding afgesloten met de datum en de handtekening van de eiser.

Waarom een advocaat inschakelen?

We zijn geen regulier incassobureau: we zijn een advocatenkantoor met de expertise incasso. We beschikken over extra en exclusieve bevoegdheden, die we op de korte termijn kunnen inzetten. Deze hoogst mogelijke drukmiddelen zijn:

  • Conservatoir beslag leggen;
  • Een kort geding voeren;
  • Het faillissement van je debiteur aanvragen;
  • Gerechtelijke procedure opstarten als de totale meer dan € 25.000,- bedraagt.

Deze middelen mogen alleen advocaten inzetten. Verder hebben alleen advocaten de bevoegdheid om een gerechtelijke procedure te voeren als de vordering hoger dan € 25.000,- is. Hiermee onderscheiden we ons duidelijk van een regulier incassobureau of deurwaarder.

Wat zijn de kosten van een dagvaarding?

In een incassoprocedure stellen we de dagvaarding op voor een vaste prijs. Indien jouw zaak spoedeisend en complex is, werken we meestal op basis van een uurtarief. Je ontvangt van ons dan een voorstel op maat. Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan kunnen in veel gevallen de kosten van de advocaat door je verzekering worden vergoed. Daarnaast kun je in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand (toevoeging), wanneer je inkomen onder een bepaalde grens ligt.

We zullen nauw met je overleggen wat je kunt verwachten van de kosten van een dagvaarding. Vraag gerust om meer informatie, dan bekijken we samen alle mogelijkheden.

Externe kosten

Naast de kosten van een advocaat dien je bij een incasso dagvaarding rekening te houden met de volgende externe kosten:

  1. Kosten van de rechtbank (griffierechten)
  2. Kosten van de deurwaarder

Ga over tot een incasso dagvaarding en maak de stap naar de rechter

Is een dagvaarding de enige overgebleven maatregel om de incasso te laten slagen? Start dan samen met ons een dagvaardingsprocedure bij de rechtbank. We staan je bij met advies en juridische expertise tijdens het gehele proces, van A tot en met Z. Neem direct contact met ons op, dan bespreken we snel jouw zaak. Je kunt contact met ons opnemen per telefoon of per e-mail.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt een dagvaardingsprocedure?

Het verschilt per zaak hoe lang een dagvaardingsprocedure duurt. Een eenvoudige procedure duurt enkele maanden. Bij een gecompliceerde zaak kan het langer duren. Als de wederpartij niet reageert, dan zal de rechter verstek verlenen. De rechter wijst de vordering dan in principe toe. In dat geval duurt de procedure slechts enkele weken.

Wat moet er in een dagvaarding staan?

In een dagvaarding staat wie de eisende partij is en wie de gedaagde partij is, met volledige naam en adres. In de oproep staat verder de datum en het tijdstip vermeld waarop de rechtbank de zaak behandelt. De gedaagde hoort op deze dag schriftelijk of fysiek te verschijnen op de zitting. Daarnaast zal de reden van de dagvaarding duidelijk moeten worden verwoord. Tot slot volgt de formulering van de eis.

Hulp nodig bij het opstellen van de dagvaarding? Neem contact op met Onyx Advocaten, wij helpen je graag verder.

Hoe werkt een incasso dagvaarding?

Een gerechtelijke procedure start met het opstellen van de dagvaarding. Dit betreft een oproep aan de wederpartij met het verzoek om voor de rechter te verschijnen en te reageren op de incasso dagvaarding. Er volgt dan een zitting en uiteindelijk een vonnis. Wanneer de gedaagde niet komt opdagen, laat hij officieel verstek gaan. De rechter controleert dan of de eisende partij aan de voorwaarden heeft voldaan. Is dit het geval, dan zal de rechter de vordering van de eiser toewijzen in het verstekvonnis.

Wat zijn de kosten van een dagvaarding?

De kosten van een dagvaarding hangen af van de complexiteit en spoedeisendheid van de zaak en welke advocaat je gaat inhuren. Onyx Advocaten heeft een vaste prijs opgesteld, bij een complexe zaak wordt een uurtarief gehanteerd. Heb je een rechtsbijstandsverzekering, dan dekt je verzekering in veel gevallen de kosten. Valt je inkomen onder een bepaalde grens, dan kom je in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand (toevoeging). Andere bijkomende (externe) kosten zijn de griffierechten en de deurwaarderskosten.

laatste nieuws

Dagvaarding 2
Is de duur van een opgelegd stadionverbod redelijk?

Contact

Openingstijden:

Op werkdagen geopend van 08:30 tot 18:00 uur. Afspraak buiten kantoortijden mogelijk op aanvraag.

Bezoekadres:

Bruistensingel 100

5232 AC ‘s-Hertogenbosch

Postadres:

Postbus 1034

5200 BA ‘s-Hertogenbosch

© Copyright 2023   |  Algemene voorwaarden   |   Klachtenregeling   |   Disclaimer   |   Sitemap