Conservatoir beslag leggen 1
Conservatoir beslag leggen 1

Conservatoir beslag

Heb je nog recht op een aanzienlijk bedrag van een debiteur, maar ben je bang dat het vermogen snel zal verdwijnen? Dan is het voor jou mogelijk interessant om conservatoir beslag te leggen.

Door het leggen van conservatoir beslag kan geld en ander vermogen van de debiteur worden ‘bevroren’. Op deze manier kan de bankrekening van jouw debiteur worden geblokkeerd, zodat het geld er niet meer af gehaald kan worden. Ook kun je conservatoir beslag leggen op de inventaris, een onroerende zaak en / of auto’s, zodat deze niet doorverkocht kunnen worden. Als het beslag doel treft, dan weet je dat jouw debiteur verhaalsmogelijkheden biedt op het moment dat je de procedure met een positief vonnis afsluit. Mocht het conservatoir beslag geen effect hebben treffen, dan kan dat een belangrijke indicatie zijn dat er niets (meer) te halen valt bij jouw debiteur. In dat geval kan Onyx Advocaten je adviseren om geen gerechtelijke procedure te starten. 

De procedure

Conservatoir beslag leggen begint met het indienen van een verzoek bij de rechtbank. De rechtbank moet namelijk toestemming verlenen. Zodra er toestemming is verleend, kan een deurwaarder het conservatoir beslag leggen. Je dient er vervolgens rekening mee te houden dat er een dagvaardingsprocedure opgestart moet worden. Deze gerechtelijke procedure moet binnen twee weken na de eerste beslaglegging worden gestart.

Om de kosten te drukken, probeert Onyx Advocaten het opstarten van een gerechtelijke procedure te voorkomen. Het leggen van conservatoir beslag heeft namelijk nog een andere functie. Door het leggen van conservatoir beslag is het mogelijk dat je de dagelijkse gang van zaken van jouw debiteur stil legt. De druk op de debiteur neemt hierdoor enorm toe, waardoor debiteur gedwongen wordt om snel tot volledige betaling over te gaan of om een betalingsregeling te treffen. Onyx Advocaten zal jouw debiteur pro-actief benaderen om een schikking te treffen.

Beslagobjecten

Conservatoir beslag kan onder meer gelegd worden op:

  1. een bankrekening;
  2. onroerende zaken (huis, bedrijfspand, etc.);
  3. de inventaris (niet: de handelsvoorraad);
  4. de inboedel;
  5. een auto;
  6. een derde partij (bv. de Belastingdienst of een opdrachtgever).


Heb je een vraag over het leggen van conservatoir beslag?

Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Onyx Advocaten

via het contactformulier of telefonisch:

laatste nieuws

Wat valt onder het arbeidsrecht?
Wat valt onder het arbeidsrecht?

Contact

Openingstijden:

Op werkdagen geopend van 08:30 tot 18:00 uur. Afspraak buiten kantoortijden mogelijk op aanvraag.

Bezoekadres:

Bruistensingel 100

5232 AC ‘s-Hertogenbosch

Postadres:

Postbus 1034

5200 BA ‘s-Hertogenbosch

© Copyright 2022   |  Algemene voorwaarden   |   Klachtenregeling   |   Disclaimer   |   Sitemap