Conservatoir beslag leggen

Heb je nog recht op een aanzienlijk bedrag van een debiteur, maar ben je bang dat het vermogen snel zal verdwijnen? Dan is het voor jou mogelijk interessant om conservatoir beslag te leggen. Je legt dan beslag op het geld en ander vermogen van je debiteur, dat zal worden bevroren. Ook kan er conservatoir beslag gelegd worden op onroerende zaken of de inventaris. Door conservatoir beslag te leggen zal de druk op je debiteur toenemen. De debiteur wordt gedwongen om actie te ondernemen, dan wel tot betaling over te gaan. Bedenk goed dat het leggen van conservatoir beslag geen bescherming biedt tegen een aankomend faillissement. Als het faillissement van je debiteur eenmaal is uitgesproken, komen alle beslagen te vervallen.

Lees op deze pagina wat conservatoir beslag precies inhoudt, hoe je een verzoek indient bij de rechtbank en een gerechtelijke procedure opstart. Heb je een vraag of is er iets onduidelijk? Neem in dat geval gerust contact op.

Wat is conservatoir beslag leggen?

Door het leggen van conservatoir beslag kan geld en ander vermogen van de debiteur worden ‘bevroren’. Op deze manier kan de bankrekening van je debiteur worden geblokkeerd, zodat het geld er niet meer afgehaald kan worden. Ook kun je conservatoir beslag leggen op de inventaris en / of (on)roerende zaken zoals panden en voertuigen, zodat deze niet doorverkocht kunnen worden. 

Als het beslag doel treft, dan weet je dat je debiteur verhaalsmogelijkheden biedt op het moment dat je de procedure met een positief vonnis afsluit. Mocht het conservatoir beslag geen doel hebben getroffen, dan kan dat een belangrijke indicatie zijn dat er niets (meer) te halen valt bij je debiteur. In dat geval kunnen we je adviseren om geen gerechtelijke procedure te starten.

Waar kan beslag op gelegd worden?

Conservatoir beslag kan onder meer gelegd worden op:

  1. Een bankrekening;
  2. Onroerende zaken (huis, bedrijfspand etc.);
  3. De inventaris (niet de handelsvoorraad);
  4. De inboedel;
  5. Een auto;
  6. Een derde partij (bijvoorbeeld De Belastingdienst of een opdrachtgever).

Hoe conservatoir beslag leggen?

Conservatoir beslag leggen begint met het indienen van een verzoek bij de rechtbank. De rechtbank moet namelijk toestemming (verlof) verlenen. Zodra er toestemming is verleend, kan een deurwaarder het conservatoir beslag leggen. Je dient er vervolgens rekening mee te houden dat er een dagvaardingsprocedure opgestart moet worden. Deze gerechtelijke procedure moet binnen twee weken na de eerste beslaglegging worden gestart.

Om de kosten te drukken, proberen we het opstarten van een gerechtelijke procedure te voorkomen. Het leggen van conservatoir beslag heeft namelijk nog een andere functie. Door het leggen van conservatoir beslag is het mogelijk dat je de dagelijkse gang van zaken van je debiteur stillegt. De druk op de debiteur neemt hierdoor enorm toe, waardoor je debiteur gedwongen wordt om snel tot volledige betaling over te gaan of om een betalingsregeling te treffen. De incasso-specialisten van Onyx Advocaten zullen je debiteur pro-actief benaderen om een schikking te treffen.

Neem contact op voor meer informatie

Wil je conservatoir beslag leggen op je debiteur? Onze specialisten kunnen je bij dit proces helpen. Neem gerust contact met ons op, dan bespreken we je zaak. Je kunt contact opnemen door ons te bellen of mailen. Of gebruik het contactformulier op de website.

Conservatoir beslag leggen 1

laatste nieuws

Conservatoir beslag leggen 2
Waarom is een incasso advocaat de beste keuze voor het innen van je openstaande vordering?

Contact

Openingstijden:

Op werkdagen geopend van 08:30 tot 18:00 uur. Afspraak buiten kantoortijden mogelijk op aanvraag.

Bezoekadres:

Bruistensingel 100

5232 AC ‘s-Hertogenbosch

Postadres:

Postbus 1034

5200 BA ‘s-Hertogenbosch

© Copyright 2023   |  Algemene voorwaarden   |   Klachtenregeling   |   Disclaimer   |   Sitemap