Gespecialiseerde advocaat

Heldere prijsafspraken

Vrijblijvend eerste advies

Direct actie

De incassoprocedure stap voor stap uitgelegd

Ben je veel tijd kwijt met de administratie van je bedrijf en het innen van de facturen? Of heb jij in privé nog geld tegoed? Dan kan een incassoprocedure uitkomst bieden. Van begin tot eind bestaat een incasso procedure uit drie fasen. Hier lees je welke fasen dit zijn. Zodoende weet je wat er van jou verwacht wordt. Bovendien bespaar je zo veel tijd en energie.

Meer weten? Lees verder om erachter te komen wat de stappen zijn van een incasso procedure, wat een incasso-advocaat voor je kan betekenen in het proces en hoe je een incassobrief kunt opstellen.

Direct actie? Incasso overdragen

Hoe werkt een incasso procedure?

Een incassoprocedure is een juridisch proces dat wordt ingezet om openstaande schulden van debiteuren te innen. Het incasso traject bestaat uit drie fasen: debiteurenbeheer, de minnelijke fase en de gerechtelijke procedure. Goed om te weten is dat geen enkel incassotraject exact hetzelfde gaat. Hoe het traject van een incasso verloopt, hangt af van de situatie, de debiteur en je eigen voorkeuren. Jij bepaalt of je een milde incassoprocedure wilt inzetten of juist een hardere aanpak wenst om je debiteur onder druk te zetten. Bij Onyx Advocaten wordt elke incassoprocedure uitgevoerd door haar eigen incasso-advocaten. We adviseren proactief en nemen je zorgen waar mogelijk uit handen.

Fase 1: Debiteurenbeleid

Je openstaande factuur of vordering snel incasseren? Dan is een effectief debiteurenbeleid noodzakelijk. Hiermee houd je controle op je debiteur. Goede communicatie met je debiteur is hierbij noodzakelijk. Als de debiteur niet direct weet waar hij aan toe is, zal hij namelijk niet betalen. We adviseren daarom een vast stappenplan te volgen per onbetaalde factuur. Gebruik daarbij ook telkens dezelfde betalingsherinnering of aanmaning. Zo is de kans het grootst dat je debiteur de factuur of vordering alsnog snel betaalt. Op aanvraag sturen we jou een voorbeeld van een stappenplan toe. Bovendien ontvang je daarbij ook voorbeelden van een betalingsherinnering en aanmaning.

Fase 2: Buitengerechtelijke fase

Heb je een betalingsherinnering en aanmaning gestuurd? Betaalt je debiteur de factuur nog steeds niet? Dan kun je de openstaande factuur uit handen geven. Vervolgens neemt onze incasso-advocaat de incassoprocedure van je over. Je hebt dan er dan geen omkijken meer naar. De advocaat is vanaf dat moment je contactpersoon. Bij hem of haar kun je terecht met al je vragen.


Door middel van sommaties wordt je debiteur verzocht om de openstaande factuur te voldoen. Sommaties kunnen zowel per post, per e-mail als per telefoon plaatsvinden. De incasso-advocaat kleedt de sommaties op hoogwaardig juridisch niveau in. Je debiteur wordt op die manier op de hoogte gebracht van zijn juridische positie. Zodoende voorkomt je advocaat een eindeloze discussie. Met als gevolg dat je debiteur onder zware druk staat. Vaak betaalt hij dan alsnog de factuur of vordering.

Fase 3: Gerechtelijke procedure

Als je debiteur in de buitengerechtelijke fase niet betaalt, dan is het tijd voor fase 3: de gerechtelijke procedure. Je incasso-advocaat gaat in dat geval verdere pressiemiddelen inzetten. Meer specifiek wordt er tot dagvaarding overgegaan. In dat geval start de gerechtelijke procedure. Daarnaast zijn er aanvullende mogelijkheden. Alleen incasso-advocaten zijn namelijk bevoegd om:

  1. Conservatoir beslag te leggen.
  2. Een (incasso) kort geding te voeren.
  3. Het faillissement van je debiteur aan te vragen.
  4. Te procederen als de totale vordering meer dan € 25.000,- bedraagt.

In het bijzonder onderscheiden we ons hiermee van de ‘normale’ incassobureaus en deurwaarders. Kortom, we zijn voor jou de specialist om weer controle te krijgen over je debiteur.

Hoe een incassobrief opstellen?

Het opstellen van een incassobrief vereist zorgvuldigheid en duidelijkheid om effectief te zijn. Allereerst is het belangrijk om de brief te beginnen met de juiste afzendergegevens, zoals de naam en contactgegevens van het incassobureau of de schuldeiser. Vervolgens moet de brief een duidelijke en beknopte beschrijving bevatten van de openstaande schuld, inclusief het exacte bedrag en de reden van de schuld. Het is belangrijk om de betalingstermijn in de brief te vermelden, zodat de debiteur weet wanneer de betaling uiterlijk moet worden voldaan. Je dient de incassobrief zakelijk en professioneel te houden, zonder onnodige emoties of dreigementen. Tot slot hoort de brief afgesloten te worden met een vriendelijke, doch duidelijke oproep tot betaling en de vermelding van de consequenties bij het uitblijven van betaling.

Meer weten? Neem contact met ons op

Wil jij een incassoprocedure opstarten en kun je wel wat advies gebruiken? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Je kunt direct contact met ons krijgen door te bellen, maar je mag je bericht ook op de mail zetten of versturen via het contactformulier op onze website.

laatste nieuws

Veelgemaakte fouten door debiteuren
Veelgemaakte fouten door debiteuren die leiden tot het inschakelen van een incassobureau

Contact

Openingstijden:

Op werkdagen geopend van 08:30 tot 18:00 uur. Afspraak buiten kantoortijden mogelijk op aanvraag.

Bezoekadres:

Bruistensingel 100

5232 AC ‘s-Hertogenbosch

Postadres:

Postbus 1034

5200 BA ‘s-Hertogenbosch

© Copyright 2023   |  Algemene voorwaarden   |   Klachtenregeling   |   Disclaimer   |   Sitemap