Gespecialiseerde advocaat

Heldere prijsafspraken

Vrijblijvend eerste advies

Direct actie

De incassoprocedure stap voor stap uitgelegd

Een incassoprocedure opstarten, omdat je veel tijd kwijt bent met het innen van de facturen? Openstaande debiteuren nemen veel extra tijd en energie in beslag bij de administratie van je bedrijf Of heb jij in privé nog geld tegoed? Een incassoprocedure kan je hierbij helpen. Van begin tot eind bestaat een incasso procedure uit drie fasen. Hier lees je welke fasen dit zijn. Zodoende weet je wat er van jou verwacht wordt. Bovendien bespaar je zo veel tijd en energie.

Meer weten? Lees verder om erachter te komen wat de stappen zijn van een incasso procedure, wat een incasso-advocaat van Onyx Advocaten voor je kan betekenen in het proces en hoe je een incassobrief kunt opstellen.

Direct actie? Kies er voor om je incasso overdragen

Incassoprocedure: wat is incasso?

Het proces waarbij de crediteur (of schuldeiser) geld int dat door een debiteur (of schuldenaar) verschuldigd is, noem je een incasso. Een crediteur kan zowel een bedrijf als iemand persoonlijk zijn. Datzelfde geldt voor de debiteur. In juridische taal wordt dit respectievelijk een rechtspersoon of een natuurlijk persoon genoemd. Het kan dus gaan om een schuldenaar, die bijvoorbeeld een online incasso of huurincasso niet heeft betaald. Kenmerkend voor incasso is dat er verschillende methoden worden ingezet om de schuldeiser op de hoogte te stellen van de openstaande schulden. Denk bijvoorbeeld aan een herinnering van je factuur, een aanmaning of een sommatie. Een sommatie vindt pas plaats na het inschakelen van een incassobureau of deurwaarder.

Wanneer een incassobureau inschakelen?

Incassobureau inschakelen? Wanneer facturen of rekeningen niet op tijd worden betaald en de situatie te lang doorgaat of escaleert, kan de crediteur overgaan tot een (buiten)gerechtelijke procedure, die wordt uitgevoerd door de incasso-advocaten van een incassobureau of advocatenkantoor. De taak van een incassobureau is om de schuldenaar te overtuigen en onder druk te zetten om de openstaande schuld te betalen. Incasso is in het leven geroepen om de financiële discipline van een rechtspersoon of natuurlijke persoon te handhaven. Wel is het van belang dat deze incassoprocedure op ethische en wettelijke wijze wordt uitgevoerd en er rekening wordt gehouden met de debiteur.

Incassoprocedure 1

Wat zijn incassokosten?

Incassokosten zijn de extra kosten van het incassobureau, die boven op de openstaande schuld komen. Deze kosten dient de debiteur te betalen, wanneer hij niet binnen de gestelde betalingstermijn de factuur heeft voldaan. Een nieuwe betalingstermijn kan worden gegeven door middel van een herinnering of aanmaning . Deze kosten komen niet voor rekening voor de crediteur, maar dienen door de debiteur te worden betaald. In de meeste gevallen bedragen de incassokosten een wettelijk of contractueel bepaald percentage van de vordering. Ze dekken de kosten van de werkzaamheden en uitgaven, die gepaard gaan met het incasseren van een schuld. In Nederland kennen we de Wet Incassokosten, die ook wel bekendstaat als de WIK. In deze wet staat dat de incassokosten redelijk horen te zijn en er een maximum bedrag aan deze kosten zit. Dit maximum is afhankelijk van de hoogte van vordering.

Hoe werkt een incasso procedure?

Een incassoprocedure is dus een juridisch proces dat wordt ingezet om openstaande schulden van debiteuren te innen. Het incasso traject bestaat uit drie fasen: debiteurenbeleid, de minnelijke fase en de gerechtelijke procedure. Goed om te weten is dat geen enkel incassotraject exact hetzelfde gaat. Hoe het traject van een incasso verloopt, hangt af van de situatie, de debiteur en je eigen voorkeuren. Jij bepaalt of je een milde incassoprocedure wilt inzetten of juist een hardere aanpak wenst om je debiteur onder druk te zetten. Onze eigen incasso-advocaten adviseren je proactief en nemen je zorgen waar mogelijk uit handen. Meer weten? We nemen je mee in het incassotraject stappenplan.

Fase 1: Debiteurenbeleid

Je openstaande factuur of vordering snel incasseren? Dan is een effectief debiteurenbeleid noodzakelijk. Hiermee houd je controle op je debiteur. Goede communicatie met je debiteur is hierbij noodzakelijk. Als de debiteur niet direct weet waar hij aan toe is, zal hij namelijk niet betalen. We adviseren daarom een vast stappenplan te volgen per onbetaalde factuur. Gebruik daarbij ook telkens dezelfde betalingsherinnering of aanmaning. Zo is de kans het grootst dat je debiteur de factuur of vordering alsnog snel betaalt. Op aanvraag sturen we jou een voorbeeld van een stappenplan toe. Bovendien ontvang je daarbij ook voorbeelden van een betalingsherinnering en aanmaning.

Fase 2: Buitengerechtelijke fase

Heb je een betalingsherinnering en aanmaning gestuurd? Betaalt je debiteur de factuur nog steeds niet? Dan kun je de openstaande factuur uit handen geven. Vervolgens neemt onze incasso-advocaat de incassoprocedure van je over. Je hebt er dan geen omkijken meer naar. De advocaat is vanaf dat moment je contactpersoon. Bij hem of haar kun je terecht met al je vragen.

Door middel van een sommatiebrief wordt de debiteur verzocht om de openstaande factuur te voldoen. Sommaties kunnen zowel per post, per e-mail als per telefoon plaatsvinden. De incasso-advocaat kleedt de sommaties op hoogwaardig juridisch niveau in. Je debiteur wordt op die manier op de hoogte gebracht van zijn juridische positie. Zodoende voorkomt je advocaat een eindeloze discussie. Als gevolg dat je schuldenaar onder zware druk staat. Vaak betaalt hij dan alsnog de factuur of vordering.

Fase 3: Gerechtelijke procedure

Als je debiteur in de buitengerechtelijke fase niet betaalt, dan is het tijd voor fase 3: de gerechtelijke procedure. Je incasso-advocaat gaat in dat geval verdere pressiemiddelen inzetten. Meer specifiek wordt er tot dagvaarding overgegaan. In dat geval start de gerechtelijke procedure. Daarnaast zijn er aanvullende mogelijkheden. Alleen incasso-advocaten zijn namelijk bevoegd om:


  1. Conservatoir beslag te leggen
  2. Een (incasso) kort geding te voeren
  3. Het faillissement van je debiteur aan te vragen
  4. Te procederen als de totale vordering meer dan € 25.000,- bedraagt


In het bijzonder onderscheiden we ons hiermee van de ‘normale’ incassobureaus en deurwaarders. Kortom, we zijn voor jou de specialist om weer controle te krijgen over je debiteur.


Hoe een incassobrief opstellen?

Het opstellen van een incassobrief vereist zorgvuldigheid en duidelijkheid om effectief te zijn. Allereerst is het belangrijk om de brief te beginnen met de juiste afzendergegevens, zoals de naam en contactgegevens van het incassobureau of de schuldeiser. Dit bevordert een open communicatiekanaal en kan helpen bij het vinden van een oplossing voor de openstaande schuld. Vervolgens moet de brief een duidelijke en beknopte beschrijving bevatten van de openstaande schuld, inclusief het exacte bedrag en de reden van de schuld. Ook kan dit worden ondersteund met eerdere betalingsherinneringen als herinnering aan het nalaten van de betaling.

Het is essentieel om gedetailleerde informatie te verschaffen over de verschillende betalingsopties, zoals een overboeking, online betalen, een betaling in termijnen of andere methodes die het betaalproces vergemakkelijken. Hiermee wordt het uitvoeren van de betaling erg laagdrempelig en push je de debiteur tot betaling. Verder is het belangrijk om de betalingstermijn in de brief te vermelden, zodat de debiteur weet wanneer de betaling uiterlijk moet worden voldaan. Je dient de incassobrief zakelijk en professioneel te houden, zonder onnodige emoties of dreigementen. Tot slot hoort de brief afgesloten te worden met een vriendelijke, doch duidelijke oproep tot betaling en de vermelding van de consequenties bij het uitblijven van betaling.

Meer weten? Neem contact met ons op

Wil jij een incassoprocedure opstarten en kun je wel wat advies gebruiken? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Je kunt direct contact met ons krijgen door te bellen, maar je mag je bericht ook op de mail zetten of versturen via het contactformulier op onze website. Wij zijn onder andere werkzaam in de regio Den BoschTilburgEindhoven en Nijmegen.

Incassoprocedure 2

laatste nieuws

Incassoprocedure 3
De Wet Kwaliteit Incassodienstverlening (WKI): wat heeft dit voor gevolgen voor jou?

Contact

Openingstijden:

Op werkdagen geopend van 08:30 tot 18:00 uur. Afspraak buiten kantoortijden mogelijk op aanvraag.

Bezoekadres:

Bruistensingel 100

5232 AC ‘s-Hertogenbosch

Postadres:

Postbus 1034

5200 BA ‘s-Hertogenbosch

© Copyright 2023   |  Algemene voorwaarden   |   Klachtenregeling   |   Disclaimer   |   Sitemap