In hoger beroep gaan

Wanneer de (kanton)rechter je bij een gerechtelijke procedure of kort geding in het ongelijk stelt, kun je in hoger beroep gaan. Iedereen heeft immers recht op een nieuwe behandeling van de rechtszaak door een hogere rechter. Ben je het niet eens met de uitspraak van de rechter, ga dan in hoger beroep. Een advocaat kan je adviseren of een hoger beroep haalbaar is en kan eventueel de zaak met je voorbereiden. Let op: voor een vordering lager dan € 1.750,- is hoger beroep niet altijd mogelijk.

Op deze pagina lees je wie er allemaal in hoger beroep kan gaan, binnen welke termijnen je beroep moet aantekenen en wat de werkwijze is bij een hoger beroep. Neem gerust vrijblijvend contact op voor advies.

Wie kan in hoger beroep gaan?

In Nederland kan in principe elke partij die betrokken is bij een rechtszaak in hoger beroep gaan. Dit geldt zowel voor de eiser als de gedaagde in een civiele zaak, als voor de verdachte en het Openbaar Ministerie in een strafzaak. Ook kan een hoger beroep worden ingesteld door derden, zoals belanghebbenden of getuigen, op voorwaarde dat ze door de uitspraak van de rechter in hun belangen worden geschaad.

Binnen welk termijn moet je hoger beroep aanvragen?

Er zijn diverse termijnen waarbinnen een eventuele hogerberoepsprocedure moet worden opgestart:

  • Standaard geldt een termijn van 3 maanden om hoger beroep in te stellen bij het gerechtshof;
  • Bij een kort geding bedraagt de termijn van hoger beroep slechts 4 weken;
  • Bij een faillissement of wsnp (schuldsanering) is de termijn 8 dagen.

Wat is de werkwijze van een advocaat bij een hoger beroep?

Ten eerste bestudeert de advocaat van Onyx Advocaten de uitspraak van de (kanton)rechter. De rechter baseert zijn einduitspraak namelijk op één of meer rechtsoverwegingen. Ten tweede filtert de advocaat de essentiële rechtsoverwegingen uit het vonnis. Samen met jou bekijkt de advocaat of deze rechtsoverwegingen misschien onjuist zijn. Mogelijk is hiervoor nieuw of ander bewijs noodzakelijk.

Als je dit bewijs aanlevert, dan kan het verstandig zijn om in hoger beroep te gaan. In sommige gevallen kan je advocaat voor dit bewijs zorgen, bijvoorbeeld door het horen van getuigen. Ten slotte stelt je advocaat een dagvaarding in hoger beroep op (een appèldagvaarding) en vecht de eerste uitspraak aan.

Hoger beroep bij schuldsanering (WSNP) of faillissement

Ook in WSNP-geschillen staat onze advocaat jou in hoger beroep bij. De termijn van hoger beroep bedraagt hier slechts 8 dagen. Daarom dien je bij een negatief vonnis in je schuldsanering direct contact met ons op te nemen. We komen dan gelijk in actie.

Neem contact op voor advies

Ben je benieuwd naar je kansen in hoger beroep? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Onze juridische specialisten voorzien je van advies en meer informatie. Je kunt contact met ons opnemen door te bellen of mailen. Of vul het contactformulier in op onze website.

laatste nieuws

Hoger beroep 2
Is de duur van een opgelegd stadionverbod redelijk?

Contact

Openingstijden:

Op werkdagen geopend van 08:30 tot 18:00 uur. Afspraak buiten kantoortijden mogelijk op aanvraag.

Bezoekadres:

Bruistensingel 100

5232 AC ‘s-Hertogenbosch

Postadres:

Postbus 1034

5200 BA ‘s-Hertogenbosch

© Copyright 2023   |  Algemene voorwaarden   |   Klachtenregeling   |   Disclaimer   |   Sitemap