Wat is de executie van een vonnis?

De executie van een vonnis verwijst naar het uitvoeren of ten uitvoer brengen van een gerechtelijke uitspraak. Heb je een gerechtelijke procedure opgestart tegen je debiteur, omdat de klant een vordering weigert te betalen? Na de procedure doet de kantonrechter een einduitspraak, staat ook bekend als een vonnis. Als dit vonnis in jouw voordeel is, zal je advocaat direct actie ondernemen namens jou. Daarvoor moet de rechter het vonnis uitvoerbaar bij voorraad verklaren. Deze actie noem je de executie van een vonnis.

Lees op deze pagina meer over het executeren van het vonnis en hoe het gaat bij conservatoir beslag. Is er nog iets onduidelijks over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op en stel je vraag.

Het vonnis betekenen en executeren

Gedurende dit traject zet de advocaat zich volledig in om het positieve resultaat van het vonnis om te zetten in realiteit. Als je recht hebt op een geldbedrag, dan mag er (executoriaal) beslag worden gelegd op het vermogen van jouw debiteur. Denk hierbij aan geld op een bankrekening, een auto of een huis. Ook kan er beslag gelegd worden op diverse toeslagen van de Belastingdienst. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat je zo snel mogelijk krijgt waar je recht op hebt.

Voordat de advocaat daadwerkelijk start met het executeren van het vonnis, zal een deurwaarder eerst het vonnis betekenen. Dit houdt in dat de deurwaarder een officieel exemplaar van het vonnis persoonlijk bij jouw debiteur aflevert, zodat de debiteur op de hoogte is van de inhoud en de gevolgen van de uitspraak. Het executeren en betekenen van een vonnis zijn belangrijke stappen in het juridische proces. Ze geven namelijk de start van de uitvoering van het vonnis aan.

Twee soorten beslagleggingen

In het Nederlands rechtssysteem kennen we twee verschillende soorten beslagleggingen: conservatoir beslag en executoriaal beslag. Conservatoir beslag is een voorlopige maatregel die wordt genomen voordat er een definitieve uitspraak is gedaan in een juridisch proces. Daarnaast verwijst executoriaal beslag naar de fase van een juridisch proces waarin de deurwaarder bevoegd wordt om het beslag uit te voeren. Uiteraard komt deze fase pas na een gerechtelijke uitspraak waarbij je als schuldeiser een vonnis tegen de debiteur hebt verkregen.

Omzetting conservatoir beslag

Is er voorafgaand aan de procedure conservatoir beslag gelegd? Dan zet de betekening van het vonnis dit direct om in een executoriaal beslag. Dit betekent dat het resultaat van het conservatoir beslag definitief wordt. Als er bijvoorbeeld beslag is gelegd op een banksaldo, zal de bank worden verzocht om dit geldbedrag over te maken. In het geval van beslaglegging op een auto of een woning, zal deze worden verkocht via een veiling. De opbrengst na aftrek van kosten komt dan volledig ten goede aan jou.

De duur van een executie van een vonnis

Rechterlijke instanties en het rechtssysteem doen hun best om vonnissen zo snel en efficiënt mogelijk te laten verlopen, maar het kan voorkomen dat bepaalde omstandigheden het verloop vertragen. De duur van een executie van een vonnis varieert per zaak, waarbij je kunt denken aan enkele weken, maanden of zelfs langer. Factoren die hier invloed op hebben, zijn de benodigde stappen die een deurwaarder moet ondernemen om het vonnis te executeren, juridische procedures en eventuele bezwaarprocedures.

Meer weten? Neem contact op

Wil je meer weten over het executietraject? Of heb je een vraag over het omzetten van conservatoir beslag naar executoriaal beslag Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag verder. Contact opnemen kan via het contactformulier op de website of door even te bellen of te mailen.

laatste nieuws

Executie 2
Hoe kan ik een arbeidsrecht advocaat inschakelen?

Contact

Openingstijden:

Op werkdagen geopend van 08:30 tot 18:00 uur. Afspraak buiten kantoortijden mogelijk op aanvraag.

Bezoekadres:

Bruistensingel 100

5232 AC ‘s-Hertogenbosch

Postadres:

Postbus 1034

5200 BA ‘s-Hertogenbosch

© Copyright 2023   |  Algemene voorwaarden   |   Klachtenregeling   |   Disclaimer   |   Sitemap