Geldlening opeisen? Zorg voor duidelijke afspraken

Kan ik mijn geldlening opeisen? In de praktijk gebeurt het regelmatig. Vrienden lenen elkaar een geldbedrag, maar maken verder geen afspraken over de terugbetaling. Het geld wordt bovendien geleend op goed vertrouwen. “Het komt wel goed!” Vervolgens wordt het bedrag niet (volledig) terug betaald. De vriendschap bleek achteraf toch minder goed te zijn. Lees in […]
Geldlening opeisen? Zorg voor duidelijke afspraken 1

Kan ik mijn geldlening opeisen? In de praktijk gebeurt het regelmatig. Vrienden lenen elkaar een geldbedrag, maar maken verder geen afspraken over de terugbetaling. Het geld wordt bovendien geleend op goed vertrouwen. “Het komt wel goed!” Vervolgens wordt het bedrag niet (volledig) terug betaald. De vriendschap bleek achteraf toch minder goed te zijn. Lees in dit bericht meer over een geldlening opeisen.

Maak heldere afspraken

Ten eerste: leen nooit ‘zomaar’ een geldbedrag uit! Dat is een simpel advies. Tegelijkertijd kom ik dit in de praktijk wel regelmatig tegen. Een overeenkomst van geldlening hoeft verder niet ingewikkeld te zijn. Laat de volgende onderdelen in ieder geval in de lening terugkomen:

  1. Het bedrag van de lening;
  2. De datum waarop de lening terug betaald moet zijn (evt. met aflossingsschema);
  3. Een rentepercentage;
  4. Handtekening van beide partijen.

Ten tweede: leg deze afspraken ook altijd vast! Een overeenkomst is zelfs rechtsgeldig, als deze op een bierviltje geschreven staat. Natuurlijk wel met handtekeningen. Het heeft de voorkeur om de afspraken volledig op papier uit te werken. Zorg er voor dat je allebei een kopie hebt van de overeenkomst, want hiermee voorkom je latere discussie over de inhoud. Wil je graag een uitgebreide overeenkomst? Neem dan vrijblijvend contact op met Onyx Advocaten. Voor een laag vast bedrag ontvang jij namelijk een correcte overeenkomst van geldlening. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Uitspraak kantonrechter Eindhoven

Dat deze situatie actueel is, blijkt uit een recente uitspraak van de kantonrechter in Eindhoven. [1] Hierin doet de kantonrechter uitspraak over het opeisen van een geldlening. Partijen hebben geen afspraken gemaakt over de terugbetaling van de lening. Hierdoor mag de geldlener alsnog 20 maanden (!) de tijd nemen om de lening terug te betalen. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Geldlening opeisen

Als je heldere afspraken hebt gemaakt, dan zouden er geen problemen moeten zijn bij een geldlening opeisen. Heb jij geen afspraken gemaakt over de terugbetaling van je lening? En wordt je lening niet betaald? Raak dan niet direct in paniek. Meestal zijn er alsnog kansen voor het opeisen van de geldlening. In de wet staat bijvoorbeeld dat jij de geldlening kunt opeisen binnen een redelijke termijn (art. 6:38 BW). Hoe dit precies werkt? Onyx Advocaten helpt je (pro)actief! Vraag daarom kosteloos naar de mogelijkheden.

Incasso

Wordt de geldlening niet vrijwillig terug betaald? Geef dan je complete vordering uit handen aan Onyx Advocaten. Wij incasseren je lening snel en vakkundig. En met de kennis en expertise van een advocaat. Bovendien zijn de kosten voor rekening van de tegenpartij. Wij werken op basis van No Win, No Fee!

Heb je andere vragen naar aanleiding van een geldlening opeisen? Neem dan contact op via e-mail info@onyx-advocaten.nl of via de telefoon 073 – 303 58 57!

mr. M.L.A. (Martijn) van Hurne

[1] – Ktr. Eindhoven, uitspraak van 27-02-2020, vindplaats: ECLI:NL:RBOBR:2020:1165

Door Martijn van Hurne | 3 april 2021 | Nieuws

Geldlening opeisen? Zorg voor duidelijke afspraken 2

laatste nieuws

Geldlening opeisen? Zorg voor duidelijke afspraken 3
Een huurovereenkomst opstellen: wat moet er in staan?

Contact

Openingstijden:

Op werkdagen geopend van 08:30 tot 18:00 uur. Afspraak buiten kantoortijden mogelijk op aanvraag.

Bezoekadres:

Bruistensingel 100

5232 AC ‘s-Hertogenbosch

Postadres:

Postbus 1034

5200 BA ‘s-Hertogenbosch

© Copyright 2023   |  Algemene voorwaarden   |   Klachtenregeling   |   Disclaimer   |   Sitemap