Hoe kan ik een arbeidsrecht advocaat inschakelen?

Het arbeidsrecht is een breed rechtsgebied. Het omvat alle wetten en regels om de verhouding tussen een werkgever en werknemer te regelen. Dit start wanneer er een arbeidsovereenkomst wordt gesloten. Het eindigt in de meeste gevallen na opzegging van de arbeidsovereenkomst en in sommige gevallen door ontslag. Een arbeidsrecht advocaat is een echte specialist op dit gebied. Met raad en daad staat hij aan jouw zijde. Met name bij ontslagzaken is er voor zowel de werkgever als de werknemer veel voordeel te halen met bijstand van een arbeidsrecht advocaat. In deze blog lees je hoe je een arbeidsrecht advocaat kunt inschakelen en wat daar bij komt kijken.
Hoe kan ik een arbeidsrecht advocaat inschakelen? 1

Hoe kan ik een arbeidsrecht advocaat inschakelen?

Op het moment dat je een vraagstuk hebt binnen het arbeidsrecht, dan kun je zelf contact opnemen met een advocaat met de specialisatie arbeidsrecht. Je kunt deze eenvoudig vinden via internet, maar je kunt ook contact opnemen met het Juridisch Loket bij jou in de buurt. Ook Onyx Advocaten heeft de beschikking over arbeidsrecht advocaten. Op die manier kun je snel een arbeidsrecht advocaat inschakelen.

Over het algemeen kan een advocaat je helpen bij uiteenlopende kwesties. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden (vaststellingsovereenkomst);
 • Ontslag op staande voet;
 • Ontslagprocedure bij de kantonrechter;
 • Incasseren van achterstallig loon;
 • Ziekte / verzuim / re-integratie;
 • Controle van de arbeidsovereenkomst.

Wat levert een arbeidsrecht advocaat me op?

Het inschakelen van een arbeidsrecht advocaat heeft veel voordelen. Een goede advocaat is namelijk op de hoogte van alle regels binnen het arbeidsrecht. Daarnaast is de advocaat verplicht om jaarlijks ten minste tien cursuspunten te behalen op het gebied van arbeidsrecht. De advocaat is daardoor volledig op de hoogte van de recente ontwikkelingen en uitspraken van de rechters (jurisprudentie).

Met voorgaande kennis en kunde kan een arbeidsrecht advocaat o.a. zorgen voor:

 1. Het voorkomen van een procedure
  Een procedure is voor zowel de werkgever als de werknemer ongewenst. Een procedure kost niet alleen tijd en geld, maar ook veel energie. Door een proactieve werkwijze kan verdere escalatie in veel gevallen voorkomen worden; en daarmee dus ook een kostbare procedure.
 2. Betere regeling bij een vaststellingsovereenkomst
  Een arbeidsrecht advocaat heeft ervaring met de onderhandelingen over een vaststellingsovereenkomst. Daarnaast neemt de werkgever of werknemer je ook serieuzer, wanneer er door middel van een advocaat onderhandeld wordt. De emotie wordt weggenomen en partijen zijn beter in staat hun (zakelijke) belangen op papier te zetten.
 3. Zekerheid van een WW-uitkering
  Wanneer je als werknemer verwijtbaar werkloos bent, dan kom je niet in aanmerking voor een WW-uitkering. Een arbeidsrecht advocaat houdt dit belang bij ontslag daarom altijd goed in de gaten, zodat je je rechten omtrent de WW-uitkering niet verspeelt.

Hoeveel kost een arbeidsrecht advocaat inschakelen?

Een arbeidsrecht advocaat van Onyx Advocaten is er voor zowel de werkgever als de werknemer. Dit heeft als gevolg dat de kosten afhankelijk zijn van de specifieke situatie. Hieronder volgen enkele voorbeelden. Een combinatie van de verschillende mogelijkheden is eveneens een optie.

Uitgangspunt is dat een arbeidsrecht advocaat werkt op basis van een vast uurtarief. Indien je de beschikking hebt over een rechtsbijstandverzekering, dan wordt dit tarief mogelijk gedekt door je verzekering.

Indien je werknemer bent en je inkomen onder de wettelijk vastgestelde grens hiervoor bevindt, dan kom je in aanmerking voor een toevoeging. Het betreft hier door de overheid gesubsidieerde rechtsbijstand. De Raad voor Rechtsbijstand toetst je inkomen van twee jaar geleden en legt aan de hand daarvan een eigen bijdrage op.

Daarnaast is het mogelijk dat een arbeidsrecht advocaat een vaste prijsafspraak met je maakt. Indien de advocaat een goede inschatting kan maken van de werkzaamheden en de tijd die hij daaraan dient te besteden, dan kan hij op basis daarvan een voorstel aan je doen. Dit biedt zowel de werkgever als werknemer op voorhand duidelijkheid.

Kan ik gratis advies inwinnen bij een advocaat?

Een arbeidsrecht advocaat is niet verplicht om gratis advies te verstrekken. Bij veel kantoren bestaat er echter wel de mogelijkheid om een eerste gratis advies te krijgen.

Onyx Advocaten rekent voor het eerste advies (maximaal circa 30 minuten) geen kosten, zodat je vaak snel verder kunt. Mocht de kwestie verder escaleren of mocht je vaker met vragen terugkomen, dan zullen er verdere afspraken over de vergoeding gemaakt moeten worden.

Wie betaalt juridische kosten bij een arbeidsconflict?

Over het algemeen betaal je je eigen advocaatkosten. Zoals je hiervoor hebt gelezen, bestaat er de mogelijkheid dat je een rechtsbijstandverzekering hebt en dat deze de kosten van jouw advocaat vergoedt.

Daarnaast is er nog een alternatief. Wanneer er een arbeidsconflict speelt, is de werkgever in veel gevallen bereid om een financieel steentje bij te dragen aan de oplossing van dat conflict. Een arbeidsrecht advocaat is vaak in staat om bij onderhandelingen hierover afspraken te maken. In veel vaststellingsovereenkomst wordt dan ook een (gedeeltelijke) vergoeding opgenomen voor de gemaakte advocaatkosten van een werknemer.

Conclusie

Concluderend is een arbeidsrecht advocaat inschakelen verstandig, ook al is het niet verplicht. Zoals uit het voorgaande blijkt, zijn er talloze voordelen te behalen met de bijstand van een advocaat. Zo ben jij verzekerd van de benodigde expertise, worden je kosten geminimaliseerd en het recht op vergoeding wordt gemaximaliseerd. Een klassieke win-win situatie.

Arbeidsrecht advocaat inschakelen

Mocht je naar aanleiding van deze blog over ‘Hoe kan ik een arbeidsrecht advocaat inschakelen?’ nog vragen hebben. Of heb jij een andere vraag binnen het arbeidsrecht? Neem dan vrijblijvend contact op met mij of één van de arbeidsrecht advocaten van Onyx Advocaten via de e-mail info@onyx-advocaten.nl of via de telefoon 073 – 303 58 57.

Door Marijn Emonds | 23 februari 2024 | Nieuws

laatste nieuws

Hoe kan ik een arbeidsrecht advocaat inschakelen? 3
Is de duur van een opgelegd stadionverbod redelijk?

Contact

Openingstijden:

Op werkdagen geopend van 08:30 tot 18:00 uur. Afspraak buiten kantoortijden mogelijk op aanvraag.

Bezoekadres:

Bruistensingel 100

5232 AC ‘s-Hertogenbosch

Postadres:

Postbus 1034

5200 BA ‘s-Hertogenbosch

© Copyright 2023   |  Algemene voorwaarden   |   Klachtenregeling   |   Disclaimer   |   Sitemap