Kilometerstand teruggedraaid? Eis schadevergoeding!

Kilometerstand teruggedraaid? Het gebeurt vaker dan je denkt! In goed vertrouwen koop je een auto, maar al snel blijkt er iets niet te kloppen. Na de koop blijkt de kilometerstand te zijn teruggedraaid. Heel vervelend wanneer je denkt een goede aankoop te hebben gedaan. Wat kun je hier aan doen? In dit bericht leg ik […]
Kilometerstand teruggedraaid? Eis schadevergoeding! 1

Kilometerstand teruggedraaid? Het gebeurt vaker dan je denkt! In goed vertrouwen koop je een auto, maar al snel blijkt er iets niet te kloppen. Na de koop blijkt de kilometerstand te zijn teruggedraaid. Heel vervelend wanneer je denkt een goede aankoop te hebben gedaan. Wat kun je hier aan doen? In dit bericht leg ik de mogelijkheden uit. Je kunt bijvoorbeeld schadevergoeding eisen!

Verzamel bewijs

Wat moet je doen wanneer je een auto heb gekocht, waarvan de kilometerstand is teruggedraaid? Allereerst is het belangrijk om bewijs te verzamelen. Je hebt bewijs nodig dat de kilometerstand is teruggedraaid. Bij het RDW kun je navraag doen naar de geregistreerde kilometerstand. Vaak krijg je ook meer informatie via de garage, waar de auto zijn onderhoud krijgt.

Daarnaast is het ook belangrijk om bewijs te hebben dat de verkoper het wist; of in ieder geval kón weten! Indien je de auto hebt gekocht van een professionele verkoper (bv. een garagebedrijf), dan heb je hier een groot voordeel. Volgens vaste rechtspraak dient een professionele verkoper de kilometerstand ‘stilzwijgend’ te garanderen. De km-stand is namelijk één van de essentialia is bij het kopen van een auto. [1] Als de verkoper dit niet kan garanderen, dan dient hij dat expliciet te vermelden. [2]

Tref maatregelen!

Zodra je voldoende bewijs hebt, kun jij vergoeding van de schade eisen! Je vordert dan het verschil in aankoopwaarde en de daadwerkelijke waarde van de auto. Ook kun je aanvullende schade laten vergoeden. Hierbij denk je aan de kosten om de km-stand weer te laten corrigeren.

Het komt voor dat een verkoper ontkent dat de kilometerstand is teruggedraaid of dat hij hiervan wist. Dit betekent niet het einde van de zaak! Krijg je het bewijs niet helemaal rond, dan bestaan er alternatieve mogelijkheden:

  1. Ten eerste kun je een beroep doen op (wederzijdse) dwaling. Dit betekent dat zowel jij als de verkoper van verkeerde informatie zijn uitgegaan. Bij een geslaagd beroep op wederzijdse dwaling wordt de koop ongedaan gemaakt (vernietigd). De auto gaat weer naar de verkoper en jij krijgt de koopsom terugbetaald.
    .
  2. Ten tweede kun je de koopovereenkomst ontbinden. Ook in dat geval ontstaan er over-en-weer verplichtingen om de koop ongedaan te maken. Je levert de auto weer in de bij de verkoper en hij betaalt het aankoopbedrag aan je terug.

Hulp nodig?

Kortom, er zijn diverse mogelijkheden wanneer de kilometerstand is teruggedraaid. Onyx Advocaten helpt jou hier graag bij. Neem geheel vrijblijvend contact op om te bespreken wat in jouw situatie de mogelijkheden zijn.

Heb je andere vragen naar aanleiding van dit nieuwsbericht? Stuur dan een bericht.

mr. C.J.R. (Charlotte) Verhagen)

_____

[1] – Hof Arnhem-Leeuwarden 30 september 2014, RCR 2015, 10.

[2] – Rb. Den Haag 4 juni 2008, ECLI:NL:RBSGR:2008:BE8794.

Door Mark Koopmans | 2 augustus 2021 | Nieuws

Kilometerstand teruggedraaid? Eis schadevergoeding! 2

laatste nieuws

Kilometerstand teruggedraaid? Eis schadevergoeding! 3
De rol van technologie bij het innen van schulden

Contact

Openingstijden:

Op werkdagen geopend van 08:30 tot 18:00 uur. Afspraak buiten kantoortijden mogelijk op aanvraag.

Bezoekadres:

Bruistensingel 100

5232 AC ‘s-Hertogenbosch

Postadres:

Postbus 1034

5200 BA ‘s-Hertogenbosch

© Copyright 2023   |  Algemene voorwaarden   |   Klachtenregeling   |   Disclaimer   |   Sitemap