Gespecialiseerde advocaat

Heldere prijsafspraken

Vrijblijvend eerste advies

Direct actie

Wettelijke verhoging loonvordering berekenen?

De wettelijke verhoging van jouw loonvordering berekenen? Dat doe je gemakkelijk en snel met onze handige rekentool. Zo weet je direct waar je recht op hebt of welk bedrag je verschuldigd bent. Advies nodig of incassobureau inschakelen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Dit is gratis en geheel vrijblijvend.

Loonvordering berekenen

Zo werkt onze rekentool

Onze rekentool voor loonvordering werkt eenvoudig. Je vult simpelweg de vervaldatum van de vordering, de huidige datum (peildatum) en het openstaande bedrag in. Vervolgens druk je op de knop en krijg je direct te zien waar je recht op hebt én hoe dit bedrag is opgebouwd. Zo weet je binnen enkele minuten waar je aan toe bent.

Loonvordering berekenen 1

Loonvordering, wettelijke verhoging & meer: alles wat je moet weten

We spreken van een loonvordering als jouw werkgever je niet, niet op tijd of slechts gedeeltelijk loon of salaris uitbetaalt. In dit geval kan je deze vordering indienen bij de kantonrechter, mits je eerst een aantal andere stappen hebt genomen. Het is hierbij belangrijk om te weten dat je mogelijk recht hebt op meer dan alleen het achterstallige salaris – de zogenoemde wettelijke verhoging. Deze verhoging is een boete voor de werkgever wanneer deze het loon te laat betaalt. De hoogte van de wettelijke verhoging kan oplopen tot maximaal 50% van het verschuldigde loon en is doorgaans als volgt opgebouwd:

Een rekenvoorbeeld

Stel, je hebt recht op €2.000 aan achterstallig loon dat op 1 mei betaald had moeten worden. Vandaag is het 1 juni. Dit betekent dat je werkgever maar liefst 30 dagen officieel te laat is. In dit geval zou je recht hebben op een wettelijke verhoging van 39%. Dit zit als volgt:

  • Dag 1 tot en met 3: geen wettelijke verhoging
  • Dag 4 tot en met 8: 5 maal 5% is 25%
  • Dag 9 tot en met 22:25% + ( 14 maal 1%) = 39%

Regels, wetten & verplichtingen

De wettelijke verhoging bij loonvorderingen is vastgelegd in de Nederlandse wetgeving en dient als stimulans voor werkgevers om tijdig aan hun betalingsverplichtingen te voldoen. De regels rond deze verhoging zijn duidelijk: als het loon niet op tijd is betaald, heeft de werknemer recht op de wettelijke verhoging. Werkgevers zijn verplicht om de lonen op tijd te betalen, zoals vastgesteld in de arbeidsovereenkomst en conform de wet en CAO. Doen zij dit niet, dan heb je als werknemer het recht om actie te ondernemen.

Stappenplan: de route naar de rechter

Als je loon niet op tijd wordt betaald en je niet tot een oplossing komt met je werkgever, dan kun je juridische stappen overwegen. Hoewel deze stappen in principe zelfstandig te doorlopen zijn, adviseren wij om een expert, zoals een incassobureau of advocaat, in de arm te nemen. Zo weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt.

Stap 1: Schriftelijke aanmaning versturen

Begin met het sturen van een schriftelijke aanmaning naar je werkgever. Hierin vraag je officieel om de achterstallige betaling, inclusief de verschuldigde wettelijke verhoging die je hebt berekend en de wettelijke rente. Geef een duidelijke betalingstermijn en stuur de brief aangetekend.

Stap 2: Dagvaarding opstellen

Als er geen vrijwillige betaling volgt, dan is een gerechtelijke procedure (loonvorderingsprocedure) de vervolgstap. Hiervoor moet er een dagvaarding worden opgesteld. Hierin leg je de zaak uit en vraag je de kantonrechter om de werkgever om tot betaling over te gaan. Voornoemde stappen laat je bij voorkeur over aan een expert.

Stap 3: Indienen bij de kantonrechter

Dien de dagvaarding in bij de kantonrechter. De wederpartij heeft de mogelijkheid om op de dagvaarding te reageren (conclusie van antwoord). Daarna zal de rechter de zaak beoordelen en veelal een zittingsdatum bepalen.

Stap 4: De zitting bijwonen

Tijdens de hoorzitting zal de rechter nadere vragen stellen aan beide partijen. Vervolgens kijkt de rechter of er alsnog een schikking mogelijk is. Indien partijen er niet uitkomen, dan zal de rechter een uitspraak doen over de betaling.

Stap 5: Uitspraak en vervolgstappen

Als de rechter in je voordeel beslist en de loonvordering toewijst, dan moet je werkgever het verschuldigde bedrag inclusief bijkomende kosten betalen.

Veelgestelde vragen over wettelijke verhoging bij loonvordering

Wat is de wettelijke verhoging bij een loonvordering?

De wettelijke verhoging is een boete die een werkgever moet betalen als het loon niet op tijd wordt uitbetaald. Deze verhoging kan oplopen tot maximaal 50% van het verschuldigde loon en is bedoeld om jou – de werknemer – te compenseren voor het wachten op het loon.

Hoe bereken ik de wettelijke verhoging voor mijn loonvordering?

Dat hoef je niet zelf te doen! Je kan de wettelijke verhoging berekenen door de vervaldatum van het loon en de huidige datum in te voeren in onze rekentool, samen met het openstaande bedrag. De tool berekent automatisch de verhoging en geeft het totale verschuldigde bedrag weer. Dat is wel zo makkelijk.

Hoe lang kan ik wachten voordat ik een loonvordering indien?

Het is belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen als je loon niet wordt uitbetaald. Je kunt je werkgever direct mondeling aanspreken en vervolgens een aanmaning sturen. Indien nodig, kun je vervolgens juridische stappen overwegen. Er geldt een verjaringstermijn van vijf jaar voor loonvorderingen, dus zorg ervoor dat je binnen deze periode actie onderneemt.

Incassobureau inschakelen voor een loonvordering?

Er is weinig zo vervelend als een werkgever die niet wil of kan betalen. Daarom doe je er verstandig aan om een incassobureau in te schakelen. Bij Onyx Advocaten kun jij rekenen op deskundige begeleiding en ondersteuning bij het innen van je achterstallige loon en eventuele wettelijke verhogingen. Onze experts helpen je onder andere bij het opstellen van een duidelijke loonvordering en het onderhandelen met je werkgever. Heb je vragen of wil je weten hoe wij je verder kunnen helpen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Loonvordering berekenen 2

laatste nieuws

'}}
De Wet Kwaliteit Incassodienstverlening (WKI): wat heeft dit voor gevolgen voor jou?

Contact

Openingstijden:

Op werkdagen geopend van 08:30 tot 18:00 uur. Afspraak buiten kantoortijden mogelijk op aanvraag.

Bezoekadres:

Bruistensingel 100

5232 AC ‘s-Hertogenbosch

Postadres:

Postbus 1034

5200 BA ‘s-Hertogenbosch

© Copyright 2023   |  Algemene voorwaarden   |   Klachtenregeling   |   Disclaimer   |   Sitemap