Professioneel vastgoed kopen van een particulier? Let op je zorgplicht!

Een opkoper van vastgoed hoopt snel een mooie en scherpe deal af te ronden. De particuliere verkoper moet zijn aanbod binnen 3 dagen accepteren. Het Gerechtshof in Amsterdam bevestigt dat de koopovereenkomst via Whatsapp gesloten kan worden. Wel had er meer (bedenk)tijd aan de verkoper  gegund moeten worden. Een termijn van drie dagen is onvoldoende! […]
Professioneel vastgoed kopen van een particulier? Let op je zorgplicht! 1

Een opkoper van vastgoed hoopt snel een mooie en scherpe deal af te ronden. De particuliere verkoper moet zijn aanbod binnen 3 dagen accepteren. Het Gerechtshof in Amsterdam bevestigt dat de koopovereenkomst via Whatsapp gesloten kan worden. Wel had er meer (bedenk)tijd aan de verkoper  gegund moeten worden. Een termijn van drie dagen is onvoldoende! [1]

De situatie

Een handelaar in vastgoed komt een mooi aanbod tegen. Een particuliere verkoper wil zijn woning snel verkopen. Hij heeft al een andere woning gekocht en wil dubbele lasten voorkomen. De handelaar doet een bod van € 285.000 + 60% van de meerprijs bij een doorverkoop. De particulier moet het aanbod binnen drie dagen (en daardoor uiterlijk op zondag) accepteren. In het weekend stuurt de particulier een bericht via Whatsapp. Hij is akkoord!

Na het weekend krijgt de particulier vervelend nieuws. Zijn bank stemt niet in met de deal. De verkoop kan niet doorgaan. Kort daarna verkoopt de particulier zijn woning voor € 400.000,- aan een ander.

Schade

De handelaar gaat hier niet mee akkoord. Volgens hem is er sprake van een rechtsgeldige koop. Hij eist vergoeding van zijn schade. De schade bedraagt volgens hem 40% van de meerprijs (€ 115.000,-). Dit is een bedrag van € 46.000,-.

Hof Amsterdam

Het Gerechtshof Amsterdam gaat hier in mee, maar niet helemaal! Het Hof bevestigt dat via Whatsapp de koop geldig tot stand is gekomen. De koper had de overeenkomst moeten uitvoeren.

Het Hof matigt echter wel de hoogte van de schade. Er is sprake van een afwijkend bod. Het is gebruikelijk dat één vast bedrag wordt geboden. In dit geval is aanvullend een percentage bij doorverkoop aangeboden. De professionele koper moet dan voldoende tijd geven aan een particuliere verkoper. De verkoper moet dat voorstel namelijk kunnen bespreken met de bank.

De schade wordt verlaagd tot circa 25%.

Professioneel vastgoed kopen?

Let dus goed op! Ga je professioneel vastgoed kopen, houd dan rekening met je zorgplicht. Een particulier dient voldoende tijd te hebben om een aanbod door te kunnen nemen met zijn bank of adviseur. Geef je een onredelijke termijn? Dan loop je het risico dat je geen aanspraak kunt maken op je volledige schade als de overeenkomst niet wordt nagekomen!

Vergoeding van schade

Heb jij schade geleden doordat een overeenkomst niet (volledig) is nagekomen? Geef dan je dossier uit handen aan Onyx Advocaten. Samen met jou kijken we naar de mogelijkheden om vergoeding van je schade te eisen.

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan vrijblijvend contact op.

mr. M.L.A. (Martijn) van Hurne

[1] – Gerechtshof Amsterdam 20-10-2020, ECLI:NL:GHAMS:2020:2757.

Door Martijn van Hurne | 21 november 2021 | Nieuws

laatste nieuws

Professioneel vastgoed kopen van een particulier? Let op je zorgplicht! 3
Is de duur van een opgelegd stadionverbod redelijk?

Contact

Openingstijden:

Op werkdagen geopend van 08:30 tot 18:00 uur. Afspraak buiten kantoortijden mogelijk op aanvraag.

Bezoekadres:

Bruistensingel 100

5232 AC ‘s-Hertogenbosch

Postadres:

Postbus 1034

5200 BA ‘s-Hertogenbosch

© Copyright 2023   |  Algemene voorwaarden   |   Klachtenregeling   |   Disclaimer   |   Sitemap