Uitbetaling vakantiedagen tijdens ziekte: 70% of 100%?

Als werkgever hoop je nooit in de situatie terecht te komen. Een werknemer raakt langdurig ziek of arbeidsongeschikt. Gedurende deze periode heeft de werknemer recht op uitbetaling van zijn vakantiedagen. Het wordt ingewikkeld als de werknemer weer gedeeltelijk aan het werk is. In deze blog lees je hoe de rechtbank in Overijssel omgaat met deze situatie. De hulp van het Europese Hof van Justitie is daarbij nodig.
Uitbetaling vakantiedagen tijdens ziekte: 70% of 100%? 1

De situatie

Een werknemer kan door ziekte niet werken. In zijn eerste ziektejaar ontvangt de werknemer 100% van het loon. In het tweede ziektejaar kan hij weer gedeeltelijk aan de slag. Er wordt afgesproken dat de werknemer 100% uitbetaald krijgt voor de uren, die hij werkt. Voor de uren die hij nog ziek is heeft hij recht op 70% van het loon.

In het tweede ziektejaar neemt de werknemer ook weer vakantiedagen op. De werkgever betaalt deze dagen uit tegen 70% van het loon. De werknemer is het hier niet mee eens. Hij eist 100% van zijn loon. De werkgever weigert dit, zodat hij een procedure start bij de rechtbank over de uitbetaling vakantiedagen tijdens ziekte.

Uitspraak van de rechtbank

De rechtbank komt er zelf niet uit en schakelt de hulp in van het Europese Hof van Justitie. Het Hof stelt voorop dat werknemers tijdens vakantiedagen in een vergelijkbare situatie moeten zitten als tijdens gewerkte uren. Voor zieke werknemers geldt daarnaast dat zij een vergelijkbare positie moeten hebben als werknemers die werken. Als het loon van een zieke werknemer tijdens vakantiedagen lager is, dan het loon bij een werknemer die werkt, dan neemt een zieke werknemer mogelijk geen vakantiedagen. Dat is in strijd met de EU-richtlijn (2003/88/EG).

De rechtbank Overijssel neemt het oordeel van het Hof over. [1] De zieke werknemer krijgt gelijk. Dit betekent dat de werkgever de vakantiedagen van de werknemer voor 100% moet uitbetalen.

Aanvullend gevolg

Naar aanleiding van deze uitspraak heeft het Forum Fiscaal Dienstverleners (FFD) van de Belastingdienst bovendien besloten dat zieke werknemers bij een (ex-)werkgever volledige uitbetaling vakantiedagen tijdens ziekte kunnen vragen, indien zij in de afgelopen vijf jaren te weinig loon tijdens vakantiedagen hebben ontvangen!

Vragen over de uitbetaling vakantiedagen tijdens ziekte?

Als werkgever en werknemer dien je rekening te houden met de gevolgen van ziekte op de uitbetaling van vakantiedagen. Heb jij naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons kantoor via telefoonnummer 073–3035857 of per e-mail: info@onyx-advocaten.nl

mevr. I.A.M. (Iris) van der Doelen LLM

[1] - Rechtbank Overijssel 19 april 2022, ECLI:NL:RBOVE:2022:1066 (uitbetaling vakantiedagen tijdens ziekte)

Door Iris van der Doelen | 9 november 2022 | Nieuws

laatste nieuws

Uitbetaling vakantiedagen tijdens ziekte: 70% of 100%? 3
De rol van advocaten in incassozaken: wat moet je weten?

Contact

Openingstijden:

Op werkdagen geopend van 08:30 tot 18:00 uur. Afspraak buiten kantoortijden mogelijk op aanvraag.

Bezoekadres:

Bruistensingel 100

5232 AC ‘s-Hertogenbosch

Postadres:

Postbus 1034

5200 BA ‘s-Hertogenbosch

© Copyright 2023   |  Algemene voorwaarden   |   Klachtenregeling   |   Disclaimer   |   Sitemap