Verlaging huurprijs met 50% i.v.m. Corona-maatregelen

Heb ik recht op een verlaging van de huurprijs? Veel ondernemers in de horeca hebben zich dit de afgelopen maanden afgevraagd. Door Corona-maatregelen van de overheid is de horeca zwaar getroffen. De kantonrechter in Den Haag heeft nu voor het eerst een uitspraak gedaan. De huurder en de verhuurder dienen het ‘verlies’ te delen. De […]
Verlaging huurprijs met 50% i.v.m. Corona-maatregelen 1

Heb ik recht op een verlaging van de huurprijs? Veel ondernemers in de horeca hebben zich dit de afgelopen maanden afgevraagd. Door Corona-maatregelen van de overheid is de horeca zwaar getroffen. De kantonrechter in Den Haag heeft nu voor het eerst een uitspraak gedaan. De huurder en de verhuurder dienen het ‘verlies’ te delen. De huurder heeft recht op een verlaging van de huurprijs met 50%! [1]

De situatie

De situatie is sprekend voor de vele getroffen ondernemers. De huurder heeft een huurovereenkomst gesloten voor de periode van 15 februari 2018 tot en met 31 januari 2023. De huurder huurt een café / restaurant. Begin 2020 breekt het Corona-virus in Nederland uit. Snel daarna volgen beperkende maatregelen vanuit de overheid. De omzet van de huurder daalt drastisch. Zelfs tot op dit moment mag de huurder alleen nog maaltijden laten afhalen of bezorgen.

De huurder probeert in overleg met de verhuurder tot een oplossing te komen. De verhuurder wil niet meewerken. De huurder ontvangt namelijk compensatie van de overheid en de verhuurder niet. De verhuurder wijst daarbij ook op zijn eigen financiële verplichtingen. Hierop besluiten partijen de kwestie voor te leggen aan de kantonrechter.

Kantonrechter Den Haag

De kantonrechter Den Haag is duidelijk in het vonnis. De verhuurder is niet in staat om het volledige huurgenot aan de huurder te geven. De huurder kan namelijk niet op een normale manier het bedrijf voeren. Dit wordt ook wel een ‘gebrek’ genoemd (art. 7:204, lid 2 Burgerlijk Wetboek). Een gebrek kan leiden tot verlaging van de huurprijs.

Er is hierbij sprake van onvoorziene omstandigheden, aldus de kantonrechter. De huurder en verhuurder wisten allebei niet dat het Corona-virus zou uitbreken. De beste en meest eerlijke manier om dit weer in evenwicht te brengen, is het delen van het leed.

Verlaging huurprijs

De kantonrechter deelt het leed als volgt:

  1. Verlaging huurprijs tot 50% voor de tijd dat de onderneming volledig is gesloten (behoudens bezorg- en afhaalmaaltijden);
  2. Verlaging huurprijs tot 75% voor de periode van 1 juni 2020 tot 15 oktober 2020, omdat toen beperkende maatregelen van kracht waren.
  3. Verdeling van de proceskosten (50/50).

De kantonrechter lijkt met deze uitspraak een voorzet te geven aan huurders en verhuurders. Iedereen moet een hap van de zure appel nemen. Een verlaging huurprijs tot 50% is op zijn plaats. Gedeeld leed, is half leed!

Ben jij in gesprek met je (ver)huurder over de huur? Komen jullie niet tot een geschikte oplossing? Neem dan contact op met de afdeling huurrecht van Onyx Advocaten. Samen met jou kijken we naar de mogelijkheden om tot een passende oplossing te komen! Je kunt ons bellen op telefoonnummer: 073-3035857 of e-mailen: info@onyx-advocaten.nl

Heb je andere vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem ook dan vrijblijvend contact op.

mr. M.L.A. (Martijn) van Hurne

[1] – Ktr. Den Haag 21 januari 2021, ECLI:NL:RBDHA:2021:461

Door Martijn van Hurne | 30 januari 2021 | Nieuws

Verlaging huurprijs met 50% i.v.m. Corona-maatregelen 2

laatste nieuws

Verlaging huurprijs met 50% i.v.m. Corona-maatregelen 3
De rol van technologie bij het innen van schulden

Contact

Openingstijden:

Op werkdagen geopend van 08:30 tot 18:00 uur. Afspraak buiten kantoortijden mogelijk op aanvraag.

Bezoekadres:

Bruistensingel 100

5232 AC ‘s-Hertogenbosch

Postadres:

Postbus 1034

5200 BA ‘s-Hertogenbosch

© Copyright 2023   |  Algemene voorwaarden   |   Klachtenregeling   |   Disclaimer   |   Sitemap