Vrije advocaatkeuze – de volgende stap

Wanneer mag ik zelf mijn advocaat kiezen? Het blijft de gemoederen bezig houden onder mensen met een rechtsbijstandverzekering. In het verleden heb ik hier al vaker over geschreven. Het meest recent nog op 4 mei 2021. Ook de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) mengt zich inmiddels in de discussie. Zij wil onderzoek naar het waarborgen van het recht […]
Vrije advocaatkeuze – de volgende stap 1

Wanneer mag ik zelf mijn advocaat kiezen? Het blijft de gemoederen bezig houden onder mensen met een rechtsbijstandverzekering. In het verleden heb ik hier al vaker over geschreven. Het meest recent nog op 4 mei 2021. Ook de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) mengt zich inmiddels in de discussie. Zij wil onderzoek naar het waarborgen van het recht op een vrije advocaat (bv. in de Nederlandse wet).

Vrije advocaatkeuze bij je rechtsbijstandverzekering

Een verzekering dringt er bij de cliënt standaard op aan om eerst zelf te helpen. Op die manier houdt de verzekering haar kosten zo laag mogelijk. Ook uit recent onderzoek van Moneyview is inmiddels gebleken dat de nadruk bij verzekeringen steeds meer op kostenbeheersing ligt. [1] Zeer opmerkelijk, aangezien dit niet altijd in het belang van de cliënt is. Meer in het bijzonder komt op deze manier ook de vrije toegang tot het recht in het gedrang. Er dient zo snel mogelijk een gespecialiseerde advocaat naar een zaak te kijken. Een goede en tijdige advisering leidt vaak en juist tot besparing van onnodige kosten.

Rol van de Nederlandse Orde van Advocaten

De NOvA heeft daarom aangekondigd een actieve rol in te nemen. Zo wil de NOvA in overleg met het Verbond van Verzekeraars. Ook gaat zij contact zoeken met de verantwoordelijke ministeries. Niet alleen over de toegang tot het recht, maar ook over de verwachte kostenstijging van de verzekeringen. NOvA wil dat een onafhankelijk onderzoek gaat plaatsvinden. Daarbij zal ook onderzoek naar waarborging van de vrije advocaatkeuze en de toegang tot het recht plaatsvinden.

Belangrijk voor jou

Dit is natuurlijk goed nieuws! Ook Onyx Advocaten zet zich in om de belangen van cliënten zo goed mogelijk te behartigen. Wij hebben hiervoor met regelmaat overleg met de rechtsbijstandverzekering van een cliënt over de dekking.

Ben jij in een juridisch geschil verwikkeld? En heb je een rechtsbijstandverzekering? Ook jij hebt direct het recht op een vrije advocaatkeuze. Sterker nog, jouw verzekering is verplicht om jouw advocaatkosten te vergoeden (tot aan het kostenmaximum). Dit geldt zowel voorafgaand aan, als tijdens een gerechtelijke procedure.

Heb je vragen naar aanleiding van dit nieuwsbericht? Neem dan vrijblijvend contact op met Onyx Advocaten. Dit kan per e-mail: info@onyx-advocaten.nl of telefonisch op 073 – 303 58 57. Samen met jou kijken we naar de mogelijkheden!

mr. M.L.A. (Martijn) van Hurne

[1] – Het onderzoek van MoneyView vind je hier.

Door Martijn van Hurne | 11 oktober 2021 | Nieuws

laatste nieuws

Vrije advocaatkeuze – de volgende stap 3
De rol van technologie bij het innen van schulden

Contact

Openingstijden:

Op werkdagen geopend van 08:30 tot 18:00 uur. Afspraak buiten kantoortijden mogelijk op aanvraag.

Bezoekadres:

Bruistensingel 100

5232 AC ‘s-Hertogenbosch

Postadres:

Postbus 1034

5200 BA ‘s-Hertogenbosch

© Copyright 2023   |  Algemene voorwaarden   |   Klachtenregeling   |   Disclaimer   |   Sitemap