Neem vrijblijvend contact op 073 – 303 58 57
Neem vrijblijvend contact op 073 – 303 58 57
Wat als een werkgever weigert de eindafrekening te betalen?

Wat is een eindafrekening?
Een dienstverband kan op verschillende manieren ten einde komen. Je kunt zelf je dienstverband opzeggen, je kunt in goed overleg met je werkgever het dienstverband beëindigen of je kunt (op staande voet) worden ontslagen. De werkgever zal op het moment dat jouw dienstverband ten einde komt een financiële eindafrekening opmaken.
De eindafrekening is een definitieve laatste berekening van het salaris en andere vergoedingen wanneer het dienstverband ten einde komt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de uitbetaling van vakantiegelden, niet-opgenomen verlofdagen en de transitievergoeding. Maar ook aan een eventuele verrekeningen met teveel opgenomen vakantiedagen. Dit zijn enkele voorbeelden van vergoedingen en kosten, die je op je eindafrekening kan tegen komen.
Is er een termijn waarbinnen de werkgever de eindafrekening dient te betalen?
De werkgever dient uiterlijk binnen één maand na het einde van jouw dienstverband de eindafrekening uit te betalen. Indien de werkgever later betaald, dient hij over dit bedrag een verhoging wegens vertraging te voldoen.
Na één maand en drie dagen zal de verhoging 5% per dag voor de vierde tot achtste werkdag bedragen. Daarna zal voor elke volgende werkdag de verhoging 1% bedragen. Dit loopt op tot een maximum van 50%.
Mijn werkgever heeft de eindafrekening niet binnen een maand uitbetaald. En nu?
1. Neem contact op met je werkgever
Het is altijd aan raden om eerst zelf contact op te nemen met jouw voormalig werkgever. Dit kun jij telefonisch doen, maar het is altijd verstandig om ook schriftelijk de werkgever op zijn verplichtingen te verwijzen. Zo kun jij duidelijk aantonen, dat jij de werkgever hebt benaderd en hebt herinnerd aan zijn of haar verplichting. Geef de werkgever een redelijke termijn – bijvoorbeeld veertien dagen – om alsnog aan zijn of haar verplichting te voldoen.
Mocht de werkgever telefonisch reageren op jouw e-mail, vat het gesprek dan kort samen en zet dit per e-mail naar de werkgever. Als de werkgever niet tot betaling overgaat, heb jij in ieder geval duidelijk zwart op wit wat er tussen partijen is besproken.
2. Het inschakelen van een incassobureau
Heb jij de werkgever meerdere malen herinnerd aan zijn verplichtingen en betaald diegene nog steeds de eindafrekening niet uit, dan kun jij ervoor kiezen om juridische stappen te nemen. Jij kunt ervoor kiezen om je loonvordering uit handen te geven aan een incassobureau.
Indien jij de vordering uit handen geeft aan Onyx Advocaten, zal een advocaat jouw voormalig werkgever door middel van diverse sommaties wijzen op zijn of haar betalingsverplichtingen. De werkgever dient dan ook nog bijkomende kosten te betalen, zoals de buitengerechtelijke kosten en de wettelijke rente.
Daarnaast zal de advocaat de werkgever niet alleen wijzen op de betaling van de eindafrekening, maar ook op de wettelijke verhoging waarop jij aanspraak hebt. Volgens de wet dient de werkgever binnen één maand na het einde van je dienstverband de eindafrekening te voldoen. Mocht de werkgever hier niet binnen één maand toe overgaan, wordt het bedrag waar jij recht op hebt verhoogd. Dit gaat zoals eerder genoemd volgens een vaste berekening en kan zelfs oplopen tot een verhoging van maximaal 50% van je loonvordering. Jij kan deze verhoging ook eenvoudig berekenen via de rekenmodule op onze website.
3. Het nemen van gerechtelijke stappen
Wanneer het buitengerechtelijke traject geen succes heeft, is de stap om naar de rechter te maken bij Onyx Advocaten zo gemaakt. Door middel van een dagvaardingsprocedure of faillissementsaanvrage probeert de advocaat de werkgever alsnog te bewerkstelligen dat de werkgever tot betaling dient over te gaan. De (kanton)rechter zal dan een uitspraak doen. Mocht de rechter een uitspraak doen in jouw voordeel, kan de advocaat via verschillende manieren jouw gelden verhalen.
Samenvattend: Wat als een werkgever weigert de eindafrekening te betalen?
De werkgever dient jou altijd te voorzien van een eindafrekening. Ga altijd voor de zekerheid na of de eindafrekening klopt. Denk hierbij aan de hoeveelheid verlofdagen, die bijvoorbeeld wel of niet zijn opgenomen. Mocht de werkgever binnen één maand na het einde van jouw dienstverband nog geen eindafrekening hebben verschaft of nog niet tot uitbetaling zijn overgegaan, onderneem dan meteen actie.
Het op tijd ondernemen van actie is belangrijk om aanspraak te maken op sommige vergoedingen. Het recht op een aan aanzegvergoeding vervalt namelijk na twee maanden van je dienstverband en het recht op een transitievergoeding na een termijn van drie maanden. Voorkom dat je geld misloopt en schakel een jurist of advocaat in om het geld waar je recht op hebt op de juiste wijze alsnog uitbetaald te krijgen.
Vragen?
Mocht je naar aanleiding van deze blog nog vragen hebben over 'Wat als een werkgever weigert de eindafrekening te betalen?' Of heb je een andere vraag met betrekking tot het arbeidsrecht? Neem dan vrijblijvend contact op met mij of één van de andere specialisten van Onyx Advocaten via de e-mail info@onyx-advocaten.nl of via de telefoon 073 – 303 58 57.
Door Jenisha Balarajah | 10 april 2025 | Nieuws
Contact
Openingstijden:
Op werkdagen geopend van 08:30 tot 18:00 uur. Afspraak buiten kantoortijden mogelijk op aanvraag.
Bezoekadres:
Bruistensingel 100
5232 AC ‘s-Hertogenbosch
Postadres:
Postbus 1034
5200 BA ‘s-Hertogenbosch
© Copyright 2023 | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling | Disclaimer | Sitemap