Wat is een incasso?

Wanneer we naar de taalkundige uitleg van het woord ‘incasso’ kijken, wordt dit letterlijk uitgelegd als het innen van geld. Echter omvat een incasso veel meer. En wat zijn de verschillende manieren en types van incasso? Onyx Advocaten legt het je uit.
Wat is een incasso? 1

Wat is een incasso en wat houdt het in? Voor Onyx Advocaten is het uitvoeren van incassowerkzaamheden onderdeel van de dagelijkse praktijk. Wanneer naar de taalkundige uitleg van het woord ‘incasso’ wordt gekeken, dan wordt dit uitgelegd als het innen van geld. Dat is natuurlijk een erg eenvoudige omschrijving. Een incasso omvat namelijk veel meer. In deze blog geven wij daarom écht antwoord op de vraag: wat is een incasso?

Manieren van incasso

Een incasso is voor een onderneming of een particulier een goede manier om betaling van een factuur of vordering te krijgen. Veel bedrijven maken hierbij gebruik van een automatische incasso. Met een automatische incasso krijg je toestemming om zelf een bedrag van de bankrekening van iemand anders af te schrijven. Als je geen gebruik maakt van een automatische incasso, dan betekent dit dat jouw factuur of vordering handmatig door de schuldenaar betaald moet worden.

Zowel de automatische als de handmatige incasso kunnen tot problemen leiden. Een automatische incasso kan gestorneerd worden. Daarnaast kan een handmatige incasso niet door de schuldenaar uitgevoerd worden. In beide gevallen heeft de schuldeiser recht op de betaling van een geldbedrag. In het recht worden er andere benamingen gebruikt voor de schuldenaar en de schuldeiser. Dit zijn namelijk de debiteur en de crediteur.

Drie incasso types

In dat laatste geval is het verstandig om een incasso advocaat in te schakelen. Wij helpen je graag met de incasso. Als incasso advocaat zijn wij gespecialiseerd in het incasseren van openstaande geldbedragen. Hierbij onderscheiden wij drie soorten incasso’s:

Zakelijke incasso (business-to-business)

Bij dit eerste type incasso dien je voornamelijk te denken aan de zogenaamde B2B-transacties. Een bedrijf verkoopt een product of verleent een dienst aan een ander bedrijf. Er wordt een factuur gestuurd, maar er volgt geen betaling. In dat geval zullen wij het andere bedrijf sommeren om alsnog tot betaling over te gaan. Indien vrijwillige betaling uitblijft, kunnen wij de schuldenaar dagvaarden of het faillissement aanvragen. Hierbij houden wij rekening met je zakelijke belangen. Een voorbeeld hiervan is het behouden van de handelsrelatie.

Consumenten incasso (business-to-consumer)

De incasso op een consument verloopt anders dan de incasso op een bedrijf. Bij dit tweede type incasso dien je te denken aan de zogenaamde B2C-transacties. Een bedrijf verkoopt een product of verleent een dienst aan een consument (particulier). Er wordt een factuur gestuurd, maar er volgt geen betaling. Hoe de incasso aanpak eruit ziet bij consumenten? De Nederlandse wet kent een grote mate van consumentenbescherming. Volledig binnen deze wettelijke regels zullen wij de consument aansporen om tot betaling over te gaan. Eventueel behoort een betalingsregeling ook tot de mogelijkheden.

Particuliere incasso (particulier vs particulier)

Bij dit derde type incasso dien je te denken aan de C2C-transacties. Twee particulieren krijgen in de privésfeer met elkaar te maken. De meest voorkomende incasso binnen dit type heeft te maken met een geldlening, wat ook bekend staat als een geldleningsovereenkomst. Een persoon leent een geldbedrag uit aan een ander, maar wordt niet terugbetaald. Ook kun je denken aan een ongeluk in het dagelijkse verkeer dat tot schade leidt. In beide gevallen incasseren wij de vordering met inachtneming van de persoonlijke belangen van partijen.

Heb je vragen? Neem contact op!

We hebben antwoord gegeven op de vraag 'Wat is een incasso?'. Maar hoe ga je nu verder? Onyx Advocaten helpt jou graag verder met je incasso. Je kunt geheel vrijblijvend telefonisch contact met ons kantoor opnemen door te bellen naar 073 – 303 58 57. Stuur je liever een e-mail? Je kunt ons bereiken op het e-mailadres info@onyx-advocaten.nl.

Wil je meer weten over de manier waarop wij te werk gaan bij een incasso? Lees hoe een incassoprocedure in zijn werk gaat.

Door Martijn van Hurne | 28 december 2022 | Nieuws

laatste nieuws

Wat is een incasso? 3
De rol van technologie bij het innen van schulden

Contact

Openingstijden:

Op werkdagen geopend van 08:30 tot 18:00 uur. Afspraak buiten kantoortijden mogelijk op aanvraag.

Bezoekadres:

Bruistensingel 100

5232 AC ‘s-Hertogenbosch

Postadres:

Postbus 1034

5200 BA ‘s-Hertogenbosch

© Copyright 2023   |  Algemene voorwaarden   |   Klachtenregeling   |   Disclaimer   |   Sitemap