Neem vrijblijvend contact op 073 – 303 58 57
Neem vrijblijvend contact op 073 – 303 58 57
Loonvordering bij faillissement: welke rechten heeft een werknemer?
Faillissement werkgever
Wanneer jouw werkgever failliet wordt verklaard, dan is dit een ingrijpende gebeurtenis. Je gaat een tijd van onzekerheid en twijfel tegemoet. Je zult jezelf afvragen hoe je bijvoorbeeld de huur of hypotheek moet betalen als je geen inkomen hebt. En wat gebeurt er als jouw werkgever überhaupt al achterloopt met het betalen van jouw salaris? De Nederlandse wetgeving bevat gelukkig regelingen die werknemers beschermen voor het geval dat hun werkgever failliet gaat.
De werkgever dient uiterlijk binnen één maand na het einde van jouw dienstverband de eindafrekening uit te betalen. Indien de werkgever later betaald, dient hij over dit bedrag een verhoging wegens vertraging te voldoen.
De rol van de curator
Een bedrijf kan door de rechter failliet worden verklaard, als deze de rekeningen niet meer kan betalen en twee of meer schuldeisers heeft. Als deze situatie zich voordoet en een bedrijf wordt daadwerkelijk failliet verklaard, dan stelt de rechter een curator aan. Deze curator is verantwoordelijk voor de afwikkeling van het faillissement. Een van de belangrijkste taken van de curator is het in kaart brengen van de bezittingen en schulden van het bedrijf. Wanneer een bedrijf nog loon aan haar werknemers moet betalen, dan vallen deze ‘loonvorderingen’ onder de schulden van het bedrijf.
De prioriteit van loonvorderingen
Een groot voordeel voor werknemers is dat het achterstallige salaris een zogenaamde ‘preferente vordering’ is. Dit houdt in dat de loonvorderingen als het ware voorrang krijgen op andere schulden bij de verdeling van de opbrengsten in het faillissement.
De rol van het UWV: de loongarantieregeling
Wanneer een loonvordering wordt ingediend in het faillissement bestaat er geen garantie dat er voldoende geld aanwezig is om de loonvorderingen (volledig) te betalen. Om werknemers in deze lastige situatie te beschermen, kan een werknemer zich eerst melden bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Na aanmelding bij het UWV wordt vastgesteld of de werknemer onder de ‘loongarantieregeling’ van het UWV valt.
De loongarantieregeling houdt in dat het UWV onder bepaalde voorwaarden de openstaande loonvorderingen van werknemers overneemt en uitbetaalt. Op deze manier vormt het UWV een vangnet voor werknemers waarvan de werkgever failliet wordt verklaard.
Het UWV neemt de betaling van het loon over voor de periode tot aan de opzegging van het dienstverband. Nadat het bedrijf in staat van faillissement is verklaard, zal de curator snel overgaan tot opzegging van de arbeidsovereenkomsten van de werknemers. Hierbij hanteert de curator een maximale opzegtermijn van zes weken. Nadat de arbeidsovereenkomst is geëindigd, kom je in aanmerking voor een WW-uitkering.
Voorwaarden voor de loongarantieregeling
Om in aanmerking te komen voor de loongarantieregeling, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan:
- Er moet sprake zijn van een faillissement;
- De werknemer moet een arbeidsovereenkomst hebben gehad met de failliete werkgever;
- De loonvordering moet betrekking hebben op een periode van maximaal 13 weken voorafgaand aan de faillissementsdatum en de periode van het faillissement tot aan de beëindiging van de arbeidsovereenkomst.
Hoe doe je een beroep op de loongarantieregeling?
De curator speelt hierbij een belangrijke rol. De curator zal de werknemers informeren over het faillissement en de mogelijkheden van de loongarantieregeling. Over het algemeen zal de curator namens de werknemers de aanvraag bij het UWV indienen. Het is echter ook mogelijk dat de werknemer dit zelfstandig doet, bijvoorbeeld als de curator hierin geen actie onderneemt.
Het is belangrijk dat werknemers zo snel mogelijk na het faillissement contact opnemen met de curator of het UWV om de procedure in gang te zetten en de benodigde informatie en documenten aan te leveren, zoals de arbeidsovereenkomst, loonstroken en eventuele andere relevante bewijsstukken van de loonvordering.
Wat doe je als niet alle loon onder de loongarantieregeling valt?
Niet in alle gevallen zal het UWV jouw volledige loonvordering betalen. Wanneer deze situatie zich voortdoet, dien je het resterende bedrag zo snel mogelijk door te geven aan de curator. De vordering wordt dan meegenomen in het faillissement.
Conclusie
Een faillissement is een vervelende situatie voor werknemers, maar de Nederlandse wetgeving biedt gelukkig bescherming met betrekking tot openstaande loonvorderingen. Dankzij de preferente positie van loonvorderingen en de loongarantieregeling van het UWV hebben werknemers een goede kans om het loon dat zij nog tegoed hebben, alsnog uitbetaald te krijgen. Het is essentieel dat werknemers zich in een dergelijke situatie goed laten informeren door de curator en het UWV en de juiste stappen ondernemen om hun rechten te waarborgen.
Desondanks blijft voorkomen beter dan genezen. Wanneer jouw werkgever je salaris niet (op tijd) betaald, dan is dit een indicator dat jouw werkgever misschien wel failliet gaat. Om gesteggel met het UWV en de curator te voorkomen, is het daarom belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een advocaat die en loonvordering in kan stellen. Zo zorg je er voor dat je het minste risico loopt dat jouw salaris buiten de boot valt!
Vragen?
Mocht je naar aanleiding van deze blog nog vragen hebben over 'Loonvordering bij faillissement: welke rechten heeft een werknemer?' of heb je een andere vraag met betrekking tot het arbeids- of faillissementsrecht? Neem dan vrijblijvend contact op met mij of één van de andere specialisten van Onyx Advocaten via de e-mail info@onyx-advocaten.nl of via de telefoon 073 – 303 58 57.
Door Pauline ten Broeke | 24 april 2025 | Nieuws
Contact
Openingstijden:
Op werkdagen geopend van 08:30 tot 18:00 uur. Afspraak buiten kantoortijden mogelijk op aanvraag.
Bezoekadres:
Bruistensingel 100
5232 AC ‘s-Hertogenbosch
Postadres:
Postbus 1034
5200 BA ‘s-Hertogenbosch
© Copyright 2023 | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling | Disclaimer | Sitemap