Neem vrijblijvend contact op 073 – 303 58 57
Neem vrijblijvend contact op 073 – 303 58 57
Hoe kun je voorkomen dat je in de schulden raakt en je met een incassobureau in aanraking komt?
Zorg voor een duidelijk overzicht van je inkomsten en uitgaven
Ten eerste is het belangrijk om een goed overzicht te hebben en te houden van je inkomsten en uitgaven. Bij veel budgetcoaches en schuldhulpverleners is dit de allereerste stap. Door op een heldere manier in kaart te brengen welke inkomsten je maandelijks hebt, weet je meteen welk bedrag je per maand maximaal kunt uitgeven. Indien je maandelijkse uitgaven hoger zijn dan je inkomsten, dan ontstaan er ongetwijfeld schulden.
Bij je inkomsten kun je in je overzicht de volgende categorieën hanteren:
- Salaris / uitkering;
- Pensioen;
- Toeslagen (huur- en of zorgtoeslag);
- Overige inkomsten.
Bij je uitgaven kun je in je overzicht de volgende categorieën hanteren:
- Huur / hypotheek;
- Gas, water en elektriciteit (GWL);
- Internet en telefoon;
- Verzekeringen;
- Abonnementen en lidmaatschappen;
- Boodschappen;
- Andere vaste lasten.
Stel een budget op voor uitgaven
Ten tweede is het verstandig om voor jezelf vast te stellen welk bedrag je maandelijks mag uitgeven. Wanneer je het overzicht van de eerste stap hebt gemaakt, dan komt er – als het goed is – een bedrag uit dat je maandelijks kunt spenderen. Het is verstandig om een gedeelte daarvan te sparen. Het gedeelte dat daarna overblijft is je maandelijkse budget. Wanneer je je aan het budget houdt, voorkom je schulden.
Een veel gebruikte methode voor budgetten in de schuldhulpverlening, is de zogenaamde ‘50-30-20-regel’:
- Vijftig procent (50%) van je inkomen gaat naar vaste laste en primaire levensbehoeften;
- Dertig procent (30%) van je inkomen besteed je aan vrije tijd en leuke dingen;
- Twintig procent (20%) van je inkomen gebruik je om te sparen (of schulden af te lossen).
Door maandelijks minimaal 20% van je inkomen te sparen, bouw je een gezonde buffer op. Hierdoor raak je niet in de problemen, wanneer je te maken krijgt met een onverwachte rekening of een andere financiële tegenvaller. Vanuit de schuldhulpverlening is het advies om een buffer van minimaal drie maanden aan vaste lasten aan te houden.
Voorkom impulsaankopen en onnodige uitgaven
Ten derde is het belangrijk om altijd goed na te denken over aankopen. Veel mensen komen in de financiële problemen, doordat ze geld uitgeven aan onnodige spullen.
Er zijn enkele goede tips om te voorkomen dat jij zo’n ‘impulsaankoop’ doet:
- Slaap een nachtje over een aankoop: je kunt zo rustig nadenken of een aankoop echt noodzakelijk is en binnen je budget past’
- Maak bij de boodschappen gebruik van een vooraf opgesteld lijstje. Hierdoor val je in de supermarkt minder snel in de verleiding van interessante kortingsacties;
- Plan voor jezelf een vast moment per week in waarop je bij webshops mag kijken. Webshops zijn er op gericht je te verleiden met korting of andere lokkertjes om snel geld uit te geven.
Automatische betalingen
Ten vijfde is het slim om elke maand een vaste dag in te plannen om je administratie bij te werken. Veel mensen vergeten namelijk hun rekeningen op tijd te betalen, wat kan leiden tot extra kosten en uiteindelijk de inschakeling van een incassobureau.
Om elke maand zo min mogelijk tijd kwijt te zijn met de administratie kun je er voor kiezen om automatische incasso’s in te stellen. Op die manier worden de vaste lasten (huur, GWL etc.) automatisch van je rekening afgeschreven. Je hebt daar dan geen omkijken naar.
Vermijd leningen
Ten zesde – en eigenlijk het beste advies van dit nieuwsbericht – adviseer ik je om nooit een geldlening aan te gaan. Geld lenen kost namelijk altijd geld. Alleen wanneer de nood zo hoog is, dat er geen andere uitweg meer is, kun je een geldlening afsluiten. Zo niet, niet doen!
Toch een betalingsachterstand?
Ten zevende moet je betalingsachterstanden niet te lang laten bestaan. Een schuld kan namelijk door rente en incassokosten snel oplopen. Neem daarom z.s.m. actie wanneer je toch een betalingsachterstand hebt. Veel schuldeisers en incassobureaus staan open voor een betalingsregeling als je niet ineens kunt betalen.
Mocht je er zelf niet uitkomen? Neem dan eens contact op met de gemeente waar je woont. Eigenlijk alle gemeentes in Nederland bieden hulp aan bij schulden.
Hoe kun je voorkomen dat je in de schulden raakt?
Het voorkomen van schulden en contact met een incassobureau begint met bewust omgaan met je financiën. Door een goed overzicht te houden, een budget op te stellen (door bijvoorbeeld een huishoudboekje), impulsuitgaven te beperken en een financiële buffer op te bouwen, kun je jezelf beschermen tegen geldproblemen. Mocht je toch in de problemen komen, wacht dan niet te lang met actie ondernemen. Hulp vragen is geen teken van zwakte, maar juist een slimme stap naar een stabiele financiële toekomst.
Meer weten?
Mocht je naar aanleiding van dit nieuwsbericht nog vragen of opmerkingen hebben over 'Hoe kun je voorkomen dat je in de schulden raakt en je met een incassobureau in aanraking komt?' Of heb je een andere vraag met betrekking tot incasso? Neem dan vrijblijvend contact op met mij of één van de andere specialisten van Onyx Advocaten via de e-mail info@onyx-advocaten.nl of via de telefoon 073 – 303 58 57.
Door Martijn van Hurne | 20 februari 2025 | Nieuws
Contact
Openingstijden:
Op werkdagen geopend van 08:30 tot 18:00 uur. Afspraak buiten kantoortijden mogelijk op aanvraag.
Bezoekadres:
Bruistensingel 100
5232 AC ‘s-Hertogenbosch
Postadres:
Postbus 1034
5200 BA ‘s-Hertogenbosch
© Copyright 2023 | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling | Disclaimer | Sitemap