Vergelijking tussen verschillende betaalmethodes en hun invloed op de kans op wanbetaling

In een digitale samenleving worden webshops steeds belangrijker. Meer en meer aankopen worden via internet gedaan. Wanneer aankopen via internet achteraf betaald kunnen worden, neemt de kans op wanbetaling ten opzichte van directe, contante betaling in een winkel toe. In een fysieke winkel wordt een product in de regel immers direct betaald. Wanneer een aankoop via internet wordt gedaan, bestaat ook nog de kans dat de aankoop wordt betwist of teruggeboekt. In dat geval verlies je als ondernemer je product én je geld. In deze blog komen verschillende online betaalmethoden aan bod en de daaraan verbonden risico’s op wanbetaling.
Vergelijking tussen verschillende betaalmethodes en hun invloed op de kans op wanbetaling 1

Wanbetaling voorkomen bij online betalingen

In Nederland maar vooral ook wereldwijd zijn er diverse manieren om (online) te betalen. Elke betaalmethode heeft zijn voor- en nadelen. Als ondernemer wil je de voordelen maximaliseren en de nadelen zoveel mogelijk beperken. Om je houvast te geven bij je keuze over de betalingsmethode, die het beste bij jouw onderneming past, volgt hieronder een vergelijking tussen verschillende betaalmethodes en hun invloed op de kans op wanbetaling. Aan de hand van de voor- en nadelen per betalingsmethode, kun je als ondernemer zelf beslissen welke methode het beste bij je bedrijf past. Met een passende betalingsmethode voorkom jij wanbetalers zoveel als mogelijk.

Wat zijn manieren om veilig online te betalen?

iDeal

Ten eerste wordt in Nederland bijna 56% van alle online betalingen met iDeal verricht. Dit is niet gek; alle consumentenbanken gebruiken iDeal, klanten hoeven zich niet te registeren en het systeem is over het algemeen betrouwbaar. Daarbij biedt iDeal een bijkomend voordeel. Betalingen worden direct vanaf de rekening van de klant afgeschreven, zonder de mogelijkheid dat een klant dit bedrag nog kan terugboeken. iDeal is dan ook een veilige en makkelijke manier van betalen, zonder veel risico op wanbetaling.

Achteraf betalen via Klarna of Afterpay

Ten tweede worden inmiddels 24% van alle online transacties achteraf betaald. Dit ondanks dat achteraf betalen in Nederland pas relatief recent is geïntroduceerd. Daarmee is achteraf betalen de op één na meest gebruikte manier van online betalen binnen Nederland. Aanbieders zoals Klarna en AfterPay maken het mogelijk om achteraf te betalen.

Zoals kan worden verwacht, zijn er veel mensen die door middel van achteraf betalen producten of diensten afnemen, die ze eigenlijk niet kunnen betalen. Vanuit dit oogpunt is het risico op wanbetaling groot. Vanuit het perspectief van de ondernemer is er daarentegen heel weinig risico op wanbetaling. Klarna en Afterpay nemen namelijk het betalingsrisico over. Bij wanbetaling is het dus niet de ondernemer die geld verliest of een incassoprocedure moet opstarten. Zorg er dan wel voor dat je via één van de genoemde aanbieders van deze dienst werkt!

Creditcard

Ten derde is de betaling door middel van een creditcard een volgende bekende betaalmethode in Nederland. Bekende aanbieders creditcard zijn Visa, MasterCard en American Express. In de meeste gevallen kan een creditcard simpelweg aangevraagd worden bij de eigen bank.

Ingeval van betaling met een creditcard wordt de betaling door de creditcardmaatschappij voorgeschoten. Wel verhoogt online betalen met een creditcard het risico op wanbetaling, omdat een transactie tot zes maanden later kan worden betwist en kan worden teruggeboekt. Hierdoor is betaling niet gegarandeerd. Een groot voordeel is wel dat wereldwijd creditcard betalingen kunnen worden gedaan. Hierdoor trek je als ondernemer meer klanten van buiten Nederland aan. iDeal, Klarna en Afterpay zijn immers nationale diensten waar internationale klanten over het algemeen geen gebruik van kunnen maken.

Paypal

Ten vierde wordt ook PayPal wereldwijd veel gebruikt. PayPal staat bekend om het aanbieden van de One-Click-Buy transactie waarmee een aankoop met maar één klik kan worden afgerond. PayPal kan worden vergeleken met een online portemonnee. Vanaf een creditcard of bankrekening wordt geld gestort in het PayPal-account, waarmee online kan worden betaald. Toch bestaat bij PayPal ook een risico op wanbetaling, doordat de klant de betaling kan betwisten.

Incassomachtiging

Tot slot kan via een online incasso worden betaald. In dit geval voert de klant zijn of haar naam en bankrekeningnummer in en geeft akkoord op de betaling. Daarna wordt het bedrag automatisch van de bankrekening afgeschreven. Ook in dit geval loopt een ondernemer risico op wanbetaling wanneer deze betaalmethode wordt gebruikt. De klant kan de betaling achteraf storneren.

Conclusie

Al met al is het van belang om een goede afweging te maken met betrekking tot de aan te bieden betaalmethoden. Door gebruik te maken van bedrijven zoals Klarna en Afterpay beperk je het risico op wanbetaling vrijwel helemaal. Daartegenover staat dat deze betaalmethoden relatief veel kosten per transactie met zich meebrengen. iDeal is veilig en relatief goedkoop, maar niet-Nederlandse klanten zullen hier geen gebruik van kunnen maken. Als jouw onderneming op Nederland is gericht, dan is dat geen probleem. Is je bedrijf echter internationaal georiënteerd, dan past een andere betalingsmethode wellicht beter.

Let op: een goede betalingsmethode kiezen voor jouw bedrijf, sluit wanbetalers nooit volledig uit. Naast het kiezen van de betalingsmethode, blijft een goed debiteurenbeleid essentieel. Wanneer jij wanbetalers consequent en structureel aanpakt, dan boek je daarin het beste resultaat. Mocht je debiteur dan nog steeds weigeren om te betalen, schakel dan tijdig een specialist in. Een incasso advocaat is hiervoor bij uitstek geschikt. Je bent dan namelijk verzekerd van de beste juridische expertise en maximale bevoegdheden op incassogebied.

Meer weten over de vergelijking tussen verschillende betaalmethodes en hun invloed op de kans op wanbetaling?

Mocht je naar aanleiding van deze blog nog vragen hebben over de vergelijking tussen verschillende betaalmethodes en hun invloed op de kans op wanbetaling? Of heb jij te maken met een wanbetaler? Neem dan vrijblijvend contact op met mij of één van de advocaten van Onyx Advocaten via de e-mail info@onyx-advocaten.nl of via de telefoon 073 – 303 58 57.

Door Pauline ten Broeke | 11 januari 2024 | Nieuws

laatste nieuws

Vergelijking tussen verschillende betaalmethodes en hun invloed op de kans op wanbetaling 3
De rol van technologie bij het innen van schulden

Contact

Openingstijden:

Op werkdagen geopend van 08:30 tot 18:00 uur. Afspraak buiten kantoortijden mogelijk op aanvraag.

Bezoekadres:

Bruistensingel 100

5232 AC ‘s-Hertogenbosch

Postadres:

Postbus 1034

5200 BA ‘s-Hertogenbosch

© Copyright 2023   |  Algemene voorwaarden   |   Klachtenregeling   |   Disclaimer   |   Sitemap