No Cure, No Pay: wat houdt het in en wat betekent het voor jou?

”No Cure, No Pay” is een principe dat in uiteenlopende branches gehanteerd wordt. Ook wij als advocaten- en incassobureau hanteren dit principe. Maar wat houdt dit principe precies in, waar komt het vandaan en – misschien wel het belangrijkste – wat betekent het voor jou als klant?

Wat is “No Cure, No Pay”?

Wat is de betekenis van “No Cure, No Pay”? De letterlijke vertaling van No Cure, No Pay” is  “Geen genezing, geen betaling”. Hoewel deze term in uiteenlopende contexten en branches wordt

gebruikt (van de advocatuur tot consulting) is het idee erachter eenvoudig. Levert een bedrijf of dienst geen oplossing voor jouw probleem, dan zal het geen betaling eisen of kosten in rekening brengen. Wat als ‘oplossing’ voor het probleem wordt beschouwd, hangt af van de context, de branche, de voorwaarden en wat er tussen de partijen afgesproken is. Zo kan het binnen de advocatuur gaan om het winnen van een zaak, binnen de consulting het bepalen van een specifieke,

ambitieuze mijlpaal en op gebied van incasso’s het succesvol of gedeeltelijk binnen van een uitstaande vordering.

Resultaatgerichte beloning

Het “No Cure, No Pay”-principe is een schoolvoorbeeld voor een resultaatgerichte beloning of prestatiebeloning. De beloning, in dit geval de betaling, is afhankelijk van de ‘cure’, ofwel het behalen van vooraf vastgestelde doelen.

De voordelen van no cure, no pay (incasso)

Het is natuurlijk niet zonder reden dat veel incassobureaus gebruikmaken van “No Cure, No Pay” bij incasso’s of andere diensten. Het grootste voordeel is de financiële zekerheid voor de klant. Je hoeft immers niet te betalen als het gestelde doel – in dit geval de incasso innen – niet wordt behaald. Daarnaast werkt “No Cure, No Pay” als een blijk van vertrouwen richting de klant. Het vertelt de klant namelijk dat je als incassobureau bereid bent alles op alles te zetten om de incasso te innen, aangezien het incassobureau anders ook niets betaald krijgt.

Voorbeelden: hoe ziet dit er uit in de praktijk?

Hoe het principe van “No Cure, No Pay” er in de praktijk uitziet, is contextafhankelijk. Elke branche gaat hier anders mee om en ook individuele bedrijven hanteren zo hun eigen interpretatie van dit idee. Een aantal voorbeelden:

Advocatuur: “No Win, No Fee”

Binnen de advocatuur neemt het principe doorgaans de vorm van “No Win, No Fee” aan. Dit betekent dat de advocaat of diens kantoor alleen wordt betaald als zij of hij de zaak wint of een schikking bereikt. Als de zaak niet wordt gewonnen of opgelost, hoeft de cliënt de advocaat niet te betalen. Overigens is dit sinds 2014 in de Nederlandse advocatuur uitsluitend bij uitzondering toegestaan.

Consulting: doel behalen is betalen

In de wereld der consulting wordt vaak als “cure” een specifieke mijlpaal gehanteerd. De consultant of het bedrijf waar zij of hij voor werkt, krijgt alleen betaald als dit specifieke doel wordt behaald. Zo niet, dan hoeft het desbetreffende bedrijf de consultant niet te betalen.

Bergbedrijven: geen succesvolle berging, geen betaling

In het zeerecht is “No Cure, No Pay” een principe dat van groot belang is bij het bergen van ladingen en goederen. Beeld je bijvoorbeeld in dat een containerschip een deel van zijn lading verloren is. Dan wordt doorgaans een bergbedrijf ingeschakeld. Dit bedrijf krijgt alleen betaald als zij daadwerkelijk de goederen weten te bergen. Zo niet, dan staan ze met lege handen.

No cure no pay incasso bij Onyx Advocaten

Ook bij Onyx Advocaten hanteren we “No Cure, No Pay”. Dit doen we bij al onze diensten waar wij als incassobureau optreden. Daar waar andere incassobureaus standaard dossier- of administratiekosten in rekening brengen voor incassoprocedures, nemen wij “No Cure, No Pay”, ook wel “No Win, No Fee” als uitgangspunt. Alleen ter dekking van onze vaste lasten brengen wij bij vorderingen onder de € 750,- een bedrag van € 75,- excl. BTW in rekening. In de praktijk ziet dit er als volgt uit:

  1. Je hebt een niet-betalende klant, huurder en/of een openstaande factuur of vordering;
  2. Via onze website draag je de incasso binnen enkele minuten over, je betaalt niets vooraf;
  3. Wij nemen het van je over en zetten de debiteur onder druk om de openstaande factuur, te verhogen met de rente en incassokosten, te betalen;
  4. Zodra de debiteur de vordering betaalt, wordt er met de klant afgerekend;
  5. Lukt het ons onverhoopt niet om de debiteur te laten betalen, dan brengen we geen kosten in rekening – het dossier wordt dan kosteloos gesloten.

Natuurlijk heeft “No Cure, No Pay” bij incasso’s meerdere voordelen, waarvan de grootste het aanzienlijk lagere financiële risico is. Er is namelijk geen enkele kans dat je zelf de kosten voor de incasso dient te betalen én je incasso onbetaald ziet blijven. Wij dragen immers risico voor laatstgenoemde. Overigens is de kans hierop zeer klein. Dit is te danken aan het feit dat we een advocatenkantoor zijn, waardoor we over extra en exclusieve bevoegdheden en drukmiddelen beschikken.

Draag je incasso over aan ons

Gespecialiseerd incassobureau inschakelen? Wij maken werk van jouw incasso, beschikken als incasso advocaten over unieke bevoegdheden, verzorgen de gehele procedure én brengen alleen kosten in rekening als we daadwerkelijk resultaat behalen. Draag simpelweg je incasso aan ons over of neem contact met ons op als je vragen hebt over wat we voor je kunnen betekenen.

Wij zijn actief door heel Nederland. Zo werken wij als incassobureau in Den Bosch, incassobureau in Tilburg, incassobureau in Eindhoven en als incassobureau in Nijmegen.

No Cure, No Pay incasso uitgelegd 1

laatste nieuws

No Cure, No Pay incasso uitgelegd 2
De Wet Kwaliteit Incassodienstverlening (WKI): wat heeft dit voor gevolgen voor jou?

Contact

Openingstijden:

Op werkdagen geopend van 08:30 tot 18:00 uur. Afspraak buiten kantoortijden mogelijk op aanvraag.

Bezoekadres:

Bruistensingel 100

5232 AC ‘s-Hertogenbosch

Postadres:

Postbus 1034

5200 BA ‘s-Hertogenbosch

© Copyright 2023   |  Algemene voorwaarden   |   Klachtenregeling   |   Disclaimer   |   Sitemap